Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


25 czerwca 2014

Tort czekoladowo-truskawkowy


Dzisiaj troszkę zaległy wpis.... Mam jeszcze kilka takich a czasu jak na lekarstwo....
Torcik urodzinowy mojego synka.... Dekoracja troszkę skromna, wspomogłam się opłatkiem ale Solenizantowi się podobał i co najważniejsze wszystkim bardzo smakował :)
Przepis wypatrzyłam u Margarytki, tylko proporcje zmieniłam do mojego rozmiaru blaszki :)
Bardzo, bardzo Wam polecam :)


Składniki na biszkopt:
6 dużych jajek
szczypta soli
1 szkl cukru
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl ciemnego kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu (zwykły spirytusowy 10%)

Mąki i kakao przesiać i wymieszać. Białka ubić na sztywno z solą. Następnie dodawać partiami cukier nie przerywając miksowania. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca.
Żółtka umieścić w większej miseczce, wsypać do nich proszek do pieczenia i ocet. Szybko i energicznie mieszać do momentu aż powstanie nam gęsta jasna puszysta masa. Dodać je do białek i zmiksować a następnie wsypać przesiane mąki z kakao i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do natłuszconej i wysypanej kaszą manną tortownicy (26cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35-40 minut w temp. 180 stopni.
Upieczony biszkopt rozpiąć z obręczy i wyjąć z tortownicy odkładając go "do góry dnem". Wystudzić na kratce. Najlepiej upiec go dzić wcześniej a dnia następnego pokroić go na trzy krążki (trzy blaty).

Składniki na poncz:
3/4 szkl gorącej wody
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
2-3 łyżki alkoholu 


Wszystkie składniki na poncz bardzo dokładnie wymieszać. Wystudzić.

Składniki na bazę kremu:
500g serka mascarpone
500ml śmietany kremówki 30-36%
2 łyżki cukru pudru

Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Serek mascarpone krótko zmiksować i wymieszać ze śmietaną. Z masy odłożyć 1/4.

krem czekoladowy:
3 łyżki śmietany kremówki
100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej 70%
1 łyżeczka żelatyny+1 łyżka wody

Czekolady w kawałkach razem ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 10 minut. Po tym czasie podgrzać ją krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
Masę czekoladową wmieszać do większej części śmietany (bazy). Na koniec dodać żelatynę i zmiksować raz jeszcze. 
Masę podzielić na 3 części (jeśli nie obkładamy rurkami) lub na dwie jeśli z nich korzystamy. 




krem truskawkowy:
350g truskawek
3 łyżeczki żelatyny+4 łyżki wody
2 łyżki cukru pudru

ponadto:
kilka łyżek konfitury z czarnej porzeczki
2 opakowania (400g) rurek z kremem czekoladowym
truskawki do dekoracji

Truskawki obrać i zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 10 minut. Po tym czasie podgrzać ją krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Dodać do truskawek i zmiksować. Na koniec dodać wcześniej odłożoną mniejszą (tą 1/4) część śmietany (bazy) i krótko zmiksować. Wstawić na chwilkę do lodówki by lekko (!) stężała.

Pierwszy z blatów położyć na podstawce. Zapiąć bok tortownicy w której piekł się biszkopt lub najlepiej zapiąć specjalną obręcz. Biszkopt naponczować i lekko posmarować konfitura porzeczkową. Wyłożyć na nią krem czekoladowy, przykryć naponczowanym drugim krążkiem i wstawić na chwilę do lodówki. Następnie wyłożyć masę truskawkową i przykryć ostatnim naponczowanym krążkiem biszkoptu. Wierzch posmarować kremem czekoladowym. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Po tym czasie zdjąć obręcz tortownicy, posmarować boki tortu i przykleić rurki. Wierzch tortu udekorować pozostałym kremem i truskawkami. Można jeszcze na jakiś czas przypiąć plastikową  obręcz do ciast by rurki ładnie się przykleiły. Smacznego :)






 

8 komentarzy:

  1. Śliczny torcik - wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pięknie, pysznie, zjawiskowo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny tort! ; )
    Wygląda znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności, świetnie Ci wyszedł:) i takie połączenie smaków, truskawka z czekoladą jest rewelacyjna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkie warstwy wyszły Ci przepięknie!! Idealnie równiutkie ;) Tort zdecydowanie w moich smakach!

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy zamiast truskawek mogą być jagody mrożone? Jeśli tak to ile? Jestem matką karmiąca - truskawki narazie musze odłożyć. Piękny tort, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można. Wówczas będzie to tort z jagodami. Po porostu zamienić truskawki na jagody

      Usuń