Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


11 września 2013

Cukinia faszerowana czyli łódeczki cukiniowe z mięsem mielonym




W sezonie cukiniowym nie może u nas zabraknąć tego dania. Uwielbiamy! Nie jest może błyskawiczne w przygotowaniu, ale jeśli podzielimy sobie przygotowanie na poszczególne etapy to gotowanie idzie sprawnie :) Polecam i to baaaardzo :)


Składniki:
3 cebule
3 ząbki czosnku
3 małe cukinie*
2 marchewki
1,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 szkl. czerwonego wina wytrawnego
2 puszki pomidorów (ok 800g)
2-3 łyżki przyprawy do gyrosa (ok. 25g)
2 łyżki słodkiej papryki
szczypta chili
1/2 łyżki przyprawy warzywnej (klik)
1 łyżka bazylii
1/2 łyżki oregano
500ml bulionu drobiowego
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego (ok.100g)
6 łyżek bułki tartej
3 duże jajka
olej do smażenia

ponadto:
6 dużych cukinii
zółty tarty ser do posypania
zioła prowansalskie do posypania

Cebule pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć. Podsmażyć na złoto i odłożyć. Marchewkę i cukinię obrać i zetrzeć na grubej tarce - podsmażyć i odłożyć. Mięso mielone podsmażyć do momentu zbrylenia. Dodać cebulę, cukinię, przyprawy, wino, bulion, pomidory i przecier, bazylię, oregano i dusić ok 30 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać bułkę tartą i żółtka. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do całości dokładnie mieszając.
Cukinie umyć, odciąć końcówki i przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć środki (najlepiej łyżką lub łyżką do lodów). Posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odlać sok i nałożyć farsz. Posypać tartym żółtym serem i oprószyć ziołami prowansalskimi. Skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40-50 minut w temp. 1180-200 stopni. Smacznego :)

*jeśli do faszerowania korzystamy z młodych cukinii możemy z powodzeniem środek który z nich wydrążamy wykorzystać do farszu. Jeśli jednak wolimy łódeczki większe, a co za tym idzie użyta cukinia jest większa to wydrążany z nich środek z dużymi pestkami zawsze wyrzucam.


 
 
 

6 komentarzy:

  1. mniam, mniam. Bardzo apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj właśnie dostałam w prezencie 2 cukinie:) I już mam pomysł co z nimi zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne jedzonko! takie lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja robię podobnie ale z nieco innym farszem i domownicy się po prostu zajadają a jak szybko znika:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam to danie ;) czasem, nadziewam w ten sposób połówki papryki i też jest pysznie;)

    OdpowiedzUsuń