Dzisiaj zapraszam Was na pyszny chleb. Długo utrzymujący świeżość. Bez dodatku drożdży, na samym tylko zakwasie. Bardzo, bardzo smaczna propozycja. Przepis znaleziony na stronie Thermoprzepisy. Polecam baaaaardzo :)
Składniki:
250g aktywnego zakwasu żytniego
130g mąki żytniej
380g maki pszennej
250g maślanki
30g wody
1 łyżeczka miodu
szczypta pieprzu
15g soli
wykonanie thermomix:
Do naczynia wlać maślankę, wodę i miód. Wymieszać i podgrzewać 2 min/obr.2/temp.37 Następnie dodać pozostałe skłądniki i dobrze wyrobić ciasto. 5 min/obr interwał.
Zostawić w naczyniu na 30 min. Po tym czasie raz jeszcze wyrobić 1 min/obr.interwał. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami blaszki (12x34) i zostawić na 7-8 godzin do wyrośnięcia. Wierzch można oprószyć mąką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 min w temp 240 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 200 stopni i piec kolejne 50 minut (jeśli będzie się zbytnio rumienił - przykryć folią aluminiową) .Warto na dolną półkę piekarnika wstawić blaszkę z wodą. Tak pieczony chleb ma bardziej miękką skórkę.
wykonanie tradycyjne:
Wodę i miód lekko (!) podgrzać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić bardzo dobrze gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie wyrobić raz jeszcze i przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami blaszki (12x34) i zostawić na 7-8 godzin do wyrośnięcia. Wierzch można oprószyć mąką.
Wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec 10 min w temp 240 stopni, następnie
zmniejszyć temp. do 200 stopni i piec kolejne 50 minut (jeśli będzie się zbytnio rumienił - przykryć folią aluminiową). Warto na dolną
półkę piekarnika wstawić blaszkę z wodą. Tak pieczony chleb ma bardziej
miękką skórkę.
Smacznego :)
Wieki nie piekłam chleba. Aż tęsknię:)
OdpowiedzUsuńMam na niego ochotę:)
OdpowiedzUsuńcudnie wyglada
OdpowiedzUsuńPiękny! :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyrośnięty
OdpowiedzUsuń30g wody? A nie mililitrów? Po prostu wlewam na zwyczajną wagę i ważę? Czy sól ma Pani podaną też na łyżeczki?
OdpowiedzUsuńTak wlewamy na wagę i ważymy. Nie przeliczałam tego na łyżeczki i ml z uwagi na fakt że przepis przystosowany jest do thermomixa który sam waży podczas wsypywania a potem wyrabia ciasto ;)
Usuń1 kg wody = 1 l wody. Zatem 30 g = 30 ml. W przypadku wody te jednostki są równoważne. Ale nie koniecznie sprawdza się to przy innych płynach (o innej gęstości niż woda).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Magda
Witam
OdpowiedzUsuńCzy mogę go upiec w garnku żeliwnym?
tak :)
Usuńjak zrobię to wrzuce zdjęcie :-)
UsuńChlebek przepyszny. Chciałam wrzucić zdjęcie ale nie można dołączyć załącznika do komentarza. Szkoda bo chlebek bardzo urodziwy wyszedł :-) Piekłam w garnku żeliwnym
OdpowiedzUsuń:) Bardzo się cieszę :) Zdjęcie można przesyłać na adres@ . Wrzucam je na facebooka do zakładki wypieków czytelników :) Pozdrawiam:)
UsuńWitam. Czy mogę użyć miksera do wyrabiania ciasta czy lepiej robić to drewniana łyżka ??
OdpowiedzUsuńMożna :) Pozdrawiam :)
UsuńWitam, właśnie tworzę wyżej opisany chleb ale chciałam zapytać czy ta ilość wody to nie za mało? Ponieważ u mnie nie chciały się zlepic wszystkie dodatki wiec musiałam troszkę dodać poza tym wyszło ciasto na wzór kruchego, zbita kulka
OdpowiedzUsuńAbsolutnie nie powinna być zbita kulka na wzór kruchego... A maślanki była odpowiednia ilość ?
UsuńCY to ma być konsystencja jak na chleb zytni (mięsem tylko lyzka) czy wyrobione? Np ręcznie?
OdpowiedzUsuńNiedawno upiekłam ten chlebek, był pyszny 😁 dzisiaj też robię. Mam pytanko, czy zamiast maślanki mogę dodać kefiru??
OdpowiedzUsuńCzy można dodać kefir zamiast maślanki ? Czy nie będzie za kwaśny ?
OdpowiedzUsuń