Crumble to idealne rozwiązanie dla tych którzy z ciast najbardziej kochają kruszonkę. Deser ten jest bardzo prosty do przygotowania a zarazem pyszny. Można go robić na wiele sposobów a w zależności od użytych owoców za każdym razem będzie smakował inaczej. Raz już Wam proponowałam crumble tutaj (klik). Wówczas było ono z mieszanki różnych owoców i z nieco inną kruszonką. Dzisiaj zapraszam na słodko-kwaśne porzeczkowo-truskawkowe z płatkami migdałów :)
Składniki:
ok. 400-500g owoców (u mnie porzeczka i truskawka pół na pół)
ok.2-3 łyżki cukru (w zalezności od słodyczy owoców)
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
na crumble:
40g mąki pszennej
40g mąki krupczatki
40g masła
40g cukru
płatki migdałowe do posypania
ok. 400-500g owoców (u mnie porzeczka i truskawka pół na pół)
ok.2-3 łyżki cukru (w zalezności od słodyczy owoców)
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
na crumble:
40g mąki pszennej
40g mąki krupczatki
40g masła
40g cukru
płatki migdałowe do posypania
Naczynie do tarty lub inne do zapiekania - natłuścić. Owoce wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć do naczynia.
Składniki kruszonki bardzo szybko wyrobić palcami. Pokruszyć na wierzch owoców. Posypać posiekanymimigdałami lub płatkami migdałów.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piec ok. 35-45 min (do złocistego brązu).
Wystudzić ok 15 minut i podawać ciepłe np. z lodami lub bitą śmietaną.
Smacznego :)
och, wiesz co dobre!
OdpowiedzUsuńto ja z ciast najchętniej wyjadam kruszonkę..;-)
OdpowiedzUsuńsuper i do tego posypka migdałowa, moja ulubiona :)
OdpowiedzUsuńProsty, piękny, szybki i pyszny. Czy można chcieć czegoś więcej? A ja do tej pory tylko na blogach oglądam, zamiast sama sobie zrobić:)
OdpowiedzUsuńAsiu koniecznie sie skuś :) To jest pyszny i błyskawiczny deser :)A najcudowniej smakuje jeszcze ze śmietaną i lodami :)
UsuńWitam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś ten wspaniały deser :)
Jesteśmy zachwyceni!!!
Wszystkim smakowało i chcą jeszcze :)
Dziękuję i pozdrawiam :*
Bardzo mi miło :) Pozdrawiam cieplutko :)
Usuń