Przepyszna zapiekanka podawana w greckich domach. Przepis Bajaderki znalazłam na tej stronie. Polecam bardzo :)
Składniki:
- 5 średnich cukinii, pokrojonych na 1/2 cm plasterki
- 4 duże obrane ziemniaki, pokrojone na 1/2 cm plasterki
- 5 ząbków czosnku (lub wiecej) pokrojonych na cieniutkie plasterki
- 2 srednie pomidory, pokrojone na ćwiartki
- 150g parmezanu, pokrojonego w kostke
- 1/3 szklanki oliwy
- 4 łyżki wody
- 2 czubate łyżki swieżego oregano, posiekanego
- 1 1/2 łyżki swieżej mięty, posiekanej
- 1 łyżka swieżej kolendry lub zielonej pietruszki (posiekanej)
- sól i pieprz, do smaku
Rozgrzać piekarnik do 220 st.C. Wszystkie warzywa wsypać do dużego, żarodpornego plaskiego naczynia. Wlać wodę, oliwę i posypać ziolami i posypać solą i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszac i piec ok. 90 min. lub dłużej, mieszajac od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ładnie sie przyrumienily.
Grecy podaja tą zapiekankę z plastrem zimnego sera feta i z chrupiacą bagietką. Wino jak najbardziej wskazane!
Smacznego!
Smacznego!
Wygląda pysznie...musze wypróbować;-0
OdpowiedzUsuńPyszna zapiekanka!!! Czuję że zagości częściej na naszym stole. Ja dodałam jeszcze cebulę.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis i polecam wszystkim niezdecydowanym :)
Bardzo się cieszę że smakowało :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń