Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


22 kwietnia 2011

Kluski "leniwe"



Jako dziecko zawsze się zastanawiałam skąd się wzięła ich nazwa ;) Dziś już wiem - jak mam lenia i nie wiem co zrobić to robię takie kluseczki :) Dzieci je uwielbiają, robi się je błyskawicznie i a ich skład nie jest skomplikowany;)
Składniki:
  • 250-270 g białego sera
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ok. 6 łyżek mąki pszennej
  • odrobina mąki krupczatki do podsypywania ciasta

Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić w malaserze. Przełożyć na stolnicę. Uformować wałeczek , spłaszczyć go troszke (tak żeby miał ok 3 cm szerokości). Drugim końcem noża powyciskać w cieście poprzeczne paski w jedną i drugą stronę. Pokroić w poprzek robiąc romby. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować od wypłynięcia ok. 3 minuty. Podawać polane masełkiem i posypane cukrem lub po prostu polane czekoladą ;)

Smacznego :)
 
 
 

6 komentarzy:

  1. Prawdziwa nazwa to pierogi leniwe, a wzięła się stąd, ze dużo łatwiej je zrobić od tradycyjnych pierogów z serem :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zjadłam, wyszły pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę że smakowały i że skorzystałaś z przepisu :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dodaję oddzielnie ubite białko, wtedy leniwe nabierają lekkości

    OdpowiedzUsuń
  5. oj,ale przepysznie wyglądą,brakuje mi takich potraw w Szwecji……….muszę koniecznie spróbować.
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie pyszne!!! W końcu trafiłam na przepis, w którym kluski się nie rozgotowują albo nie są jak kulki gumowe.

    OdpowiedzUsuń