Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


28 marca 2016

Tort czekoladowo-bezowy z kremem cytrynowym


Słodka beza, gorzkie kakao i kwaśna cytryna... Trzy kompletnie różne smaki tak doskonale się uzupełniające. Kiedyś Asia (klik) połączyła czekoladowy biszkopt z cytrynowym kremem :) Dzisiaj ja zrobiłam to po swojemu i dodałam bezę To takie moje połączenie cytrynowego bezowego tortu (klik) z czekoladowym biszkoptem (klik). Dekoracja wykonana z kremu maślanego przygotowanego z bezy szwajcarskiej takiej jak tutaj  (klik) :) Tort wyszedł pyszny, mocno cytrynowy, idealnie  wpasował się w nasze smaki. Bardzo Wam polecam :)

 
Składniki biszkopt:
4  jajka
szczypta soli
70g mąki pszennej
25g mąki ziemniaczanej
100g  cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka. Obydwie przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao mieszamy i delikatnie powoli dodajemy do masy. Mieszamy łopatką lub na najniższych obrotach miksera by masa nie opadła.  Dno tortownicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i wystudzić (wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu).  Przekroić na 2 blaty.

Składniki na bezę:
120g białek
200g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
szczypta soli

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie powoli dodawać cukier partiami nie przerywając miksowania. Gdy masa będzie sztywna dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Jeszcze chwilę miksować. Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut w temp 180 stopni. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec kolejne 100 minut. po tym czasie piekarnik wyłączyć, a bezę studzić w uchylonym piekarniku najlepiej przez całą noc.


Składniki na krem cytrynowy:
250g serka mascarpone

500g śmietany kremówki 36%
300g lemon curd (klik)
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka zimnej wody

Żelatynę namoczyć w łyżce wody. Odstawić na chwilę do napęcznienia. Śmietanę ubić na sztywno. Serek krótko zmiksować. Do ubitej śmietany partiami dodawać lemon curd. Żelatynę podgrzać chwilę w kąpieli wodnej lub 2-3 sekundy w mikrofalówce. Dodać do niej odrobinę serka i wymieszać a następnie wmieszać do całości. Wymieszać delikatnie z kremówką a następnie krótko zmiksować na gładki krem.


Składniki na krem do dekoracji:
130g białek
szczypta soli
260g cukru drobnego
400g masła 82%

Białka, sól i cukier umieścić w rondelku nad innym większym garnkiem (tzw kąpiel wodna). Ubijać na parze do momentu mocnego zgęstnienia (ok. 5-10minut). Po tym czasie zdjąć z ognia i ubijać jeszcze chwilę do całkowitego wystudzenia. Następnie nie przerywając miksowania partiami powoli dodawać kawałeczki miękkiego masła. Początkowo może się nam wydawać że masa jest zbyt rzadka lub nawet że chwilami się waży. Efekt ten jest tylko chwilowy i zniknie po dodaniu całości masła. Miksować jeszcze chwilkę.


Pierwszy z blatów włożyć do tortownicy w której się piekł. Naponczować go bardzo delikatnie osłodzoną wodą. Na niego wyłożyć połowę kremu cytrynowego i wyrównać. Na krem wyłożyć bezę i drugą warstwę kremu. Na wierzch dajemy drugi z blatów biszkoptowych. Całość lekko docisnąć wyrównać i wstawić na minimum 2 godz. do lodówki.

Po tym czasie tort wyjąć z lodówki. Zdjąć obręcz. Wierzch i boki tortu posmarować delikatnie kremem. Resztę kremu maślanego przełożyć do worka cukierniczego. Tylką dekoratorską (44) dekorować boki. Na wierzchu ułożyć opłatek, docisnąć i ewentualnie kremem i tylką dekoratorską przykryć miejsce łączenia opłatka z tortem. Wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego :)






 







Jeśli czeka Was niedługo I Komunia Święta Waszego dziecka to pamiętajcie, że wszelkiego rodzaju dekoracje komunijne (opłatki tortowe, figurki, serwetki, pudełka na ciasta, balony) dostaniecie w  

Serdecznie Wam polecam i zapraszam do odwiedzenia strony sklepu:


www.zlotyaniol.pl







15 komentarzy:

  1. Wygląda imponująco!
    A kakao i cytryna to zaskakująco pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, piękny tort mam pytanie czy opłatek się nie rozpuści jak tak długo będzie na torcie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tort będzie udekorowany masą maślaną na bezie szwajcarskiej to nie ma prawa . Problem może powstać w przypadku dekorowania masą śmietanową. Pozdrawiam

      Usuń
    2. A czy jest inny KREM na który można płatek położyć wcześniej, robiłam kiedyś ten krem i mi nie wyszedł, boję się ze tym razem też tak będzie

      Usuń
    3. Może to być zwykły krem maślany. Ten jednak jest bardzo zwarty i pięknie trzyma fason.

      Usuń
  3. wygląda cudownie masz talent przy okazji zapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam zapytanie czy lemon curd potrzebny do kremu wystarczy zrobić z jednej porcji z Pani przepisu? Będę wdzięczna za odpowiedź, gdyż właśnie ten tort chcę przygotować na komunię. Czy trzeba go wcześniej wyciągnąć z lodówki aby krem dekoracyjny nie był twardy?
    Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak , dobrze jest wyjąz z lodówki i odczekać ok 15-20 minut zanim podamy tort na stół ;)
      Jeśli chodzi o lemon curd to wystarczy jedna porcja. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy do kremu zamiast śmietanki 36% mogę dać 42%?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. krem będzie zdecydowanie bardziej sztywny. Ubija się krócej i jest bardziej tłusty. Nigdy nie robiłam w całości z 42% śmietany. Czasami dodaję ją podobnie jak serek mascarpone. Do kremów zdecydowanie bardziej wolę śmietankę tortową 36%

      Usuń
  7. Ja właśnie się zastanawiam jak rozwiązać problem tortu na chrzest mojego syna. Z jednej strony robiłabym sama, bo uwielbiam piec i wychodzi mi to całkiem nieźle, ale z drugiej strony znalazłam świetne torty w internecie. Na przykład jest taka stronka e-torty.pl gdzie można zamówić tort z dostawą i odpada tyle pracy!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy beza po takim czasie nie będzie ciągliwa? Zależy mi na chrupkości. Ile czasu wcześniej przełożyć tort żeby beza zachowała swoją strukturę choć odrobinę.

    OdpowiedzUsuń