Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


21 września 2011

Zapiekany kurczak w sosie śmietanowo-miodowo-musztardowym





Rewelacyjny kurczak zapiekany w śmietanowym sosie słodko - ostrym. Doskonałe połączenie słodyczy miodu i ostrości musztardy francuskiej, której w żadnym wypadku nie próbujcie zastępować inną :) Przepis znaleziony u Kasi Polecam Wam baaardzo :)

Składniki:

2 podwójne piersi kurczaka (ok. 800g)
1 szkl. śmietany 36%
1 łyżka płynnego miodu
1/2 słoiczka musztardy francuskiej (ok. 4 kopiate łyżeczki)
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
2 duże szczypty soli
2 szczypty tymianku

Piersi kurczaka podzielić na 4-6 kawałków. Ja ich nie rozbijałam, ale lekko potraktowałam podobną do tej stekarką (to takie urządzenie do rozcinania włókien mięsa). Lekko posolone wrzucić na rozgrzaną oliwę i podsmażyć z obydwu stron na złoto. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Składniki na sos dokładnie wymieszać. Zalać nim kurczaka. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok 45 minut.
Ja podałam z ryżem z odrobiną kurkumy oraz marchewką ale kurczak doskonale będzie smakował też np z pieczonymi ziemniaczkami i warzywami gotowanymi na parze :)
Smacznego:)

12 komentarzy:

  1. Mniam mniam, uwielbiam kurczaka, a Twój wygląda rewelacyjnie. Już zapisałam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się pieczenie w piekarniku piersi bo wtedy wychodzą soczyste i naprawdę bardzo aromatyczne, smaczne. Ja kiedyś robiłam w piwie, był równie smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kuchennefascynacje a jak w tym piwie robiłaś? Ja robię tak http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/07/kurczak-pieczony-na-piwie.html
    Czy Ty same piersi piekłaś?

    OdpowiedzUsuń
  4. ojej musiał być pyszny obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  5. super dziekuje pieknie udalo sie moja narzyczona byla zachwycona polecam te danie na walentynki

    OdpowiedzUsuń
  6. Do sosu trzeba użyć śmietanę kwaśną czy śmietankę słodką?

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie zrobiłam,całej rodzinie (w tym mojej jak nie wiem co wybrednej siostrze) bardzo smakowało :)

    OdpowiedzUsuń