Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na cudowny sernik o smaku Michałków. Jest fenomenalny w smaku i jestem z niego baaardzo dumna :) Nie sądziłam, że wyjdzie mi coś tak pysznego z mojego kombinowania :) Punktem wyjścia był przepis na tort Michałkowy. Wielbiciele tych czekoladek będą zachwyceni ! Sernik zniknął tak szybko że cudem zdążyłam zrobić mu zdjęcie... Chwilę później już nie było co fotografować ;) Bardzo, ale to baaardzo Wam polecam!
Składniki na spód:
210g ciasteczek digestive
70g miękkiego masła
2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
1 łyżka brązowego cukru
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a jej spód wylepić masą ciasteczkową. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Składniki na masę serową:
1kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub wiaderkowego
3 duże jajka
200g mleka skondensowanego niesłodzonego tłustego 7,5%
1 szkl mleka w proszku
4 łyżki rumu
4 łyżki cukru z wanilią (klik)
2 płaskie łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego (w proszku)
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Masę podzielić na dwie równe części.
ponadto:
250g orzeszków ziemnych niesolonych
100g białej czekolady
5szt michałków w białej czekoladzie
100g deserowej czekolady
5szt michałków w ciemnej czekoladzie
Orzeszki uprażyć na suchej patelni, a następnie posiekać drobno (nie mielić na pył, ale drobniuteńko posiekać). Podzielić je na dwie części (wyjdzie po ok. 6 łyżek).
Czekolady rozpuścić w kąpielach wodnych (każdą osobno). Michałki pokroić w kawałeczki (plastry- również każde osobno.)
Do jednej części masy serowej dodać roztopioną białą czekoladę, połowę orzeszków i białe michałki, a do drugiej części dodać deserową czekoladę, czekoladowe michałki i druga połowę orzeszków.
Na ciasteczkowy spód wylać ciemną masę serową i wyrównać. Następnie bardzo delikatnie łyżka po łyżce (!) wykładać jasną masę serową. Wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 60 minut w temp. 160 stopni. Po tym czasie wyjąć i wystudzić, a następnie chłodzić przez noc w lodówce.
do dekoracji:
100g czekolady mlecznej
2 łyżki śmietany kremówki
po kilka michałków do dekoracji
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z odrobiną mleka lub śmietany kremówki. Gładką i rozpuszczoną wylać na sernik. Udekorować kawałkami michałków.
Smacznego :)
pyszny serniczek:D
OdpowiedzUsuńTo są moje smaki, bo uwielbiam michałki. Masa serowa zwarta. Pysznie wygląda. Chętnie wprosiłabym się na kawałek :)
OdpowiedzUsuńJuż wyobrażam sobie ten smak :) Coś wspaniałego.
OdpowiedzUsuńUwielbiam michałki , to musi być obłęd :)
OdpowiedzUsuńcoś niesamowitego!:) rany jakie pysznosci!
OdpowiedzUsuńWow, boski wypas :))
OdpowiedzUsuńCudo, koniecznie do zrobienia i to szybko :)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest smaczny :)
OdpowiedzUsuńO rany - zaśliniłam klawiaturę lol Wygląda niesamowicie, a smak sprawdzę jak sama zrobię - pewnie na święta :D
OdpowiedzUsuńUmarłam i już o nim marzę, a marzenia urzeczywistnię w te Święta :P. Dziękuję za niesamowicie smaczną inspirację!!!
OdpowiedzUsuńWygląda absolutnie doskonale!
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! Jak jak lubię serniki... :)
OdpowiedzUsuńŚwietny :) Uwielbiam te cukierki, więc z pewnością by mi posmakował :)
OdpowiedzUsuńMichałkowy sernik - to brzmi więcej niż pysznie! Cudownie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńBaaaaardzo dobry musiał być, przyłożyłabym rękę do zniknięcia:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie musiał smakować, jak niebo!
OdpowiedzUsuńnie śmiem wątpić w ten obłęd!
OdpowiedzUsuńWłaśnie wsadzilam mase serowa do piekarnika - Jutro urodziny mojego Michała...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
wygląda tak pysznie, że muszę go zrobić!!!
OdpowiedzUsuńa jeśli chciałabyś wziąc udział w rozdaniu dekoracji świątecznych, to zapraszam do siebie :)
http://redhead87.blogspot.com/2013/12/rozdajemy-prezenty.html
Przede wszystkim rewelacyjnie wygląda! No ale w smaku na pewno również rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńoch jaki wspaniały!!!!!
OdpowiedzUsuńJa bardzo prosze takich pysznosci mi nie pokazywac bo to jest tak wspaniale ,ze prawie ekran komputera polizalam.
OdpowiedzUsuńbosko wygląda i na pewno tak samo smakuje ;) a jakie mleko w proszku tłuste czy odtłuszczone, bo chciałabym zrobić ?
OdpowiedzUsuńtłuste najlepiej. Ja robię z " Łaciatego" ;)
Usuń