Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


21 grudnia 2013

Sernik-orzechowiec - Sernik na orzechowym biszkopcie




Na to ciasto miałam już ochotę od baaardzo dawna.  Dwie warstwy orzechowego biszkoptu z masą maślano-śmietanową, a w środku pyszny sernik. W końcu go zrobiłam i powiem Wam, że jest obłędne.... Ciasto miało być na Święta ale nie doczeka ;) Nawet córcia, która raczej nie przepada za sernikami zjadła wielki kawałek :) Przepis znaleziony na tej (klk) stronie. Polecam Wam baaardzo :)



Składniki na ciasto:
100g zmielonych orzechów włoskich
1/2 szkl mąki pszennej tortowej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
6 jajek
100g masła 
szczypta soli

Żółtka oddzielić od białek, utrzeć na puszystą masę z cukrem. Dodaćpartiami masło i nadal ucierać. Orzechy wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia i dodać. Całość zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek ubitych na sztywno ze szczyptą soli. Blaszkę (20x25cm) natłuścić i wysypać kaszą manną. Przelać do niej ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 35 minut w temp. 180 stopni. Wyjąć, wystudzić i przeciąć wzdłuż na dwa blaty.

Składniki na masę serową:
1kg białego sera zmielonego trzykrotnie lub dobrego wiaderkowego
1 szkl cukru
5 jajek
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (klik)

Jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Dodać ser, budyń w proszku i mąkę. Zmiksować. Blaszkę (20x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temp. 170 stopni. Dobrze wystudzić.

Składniki na masę:
400ml kwaśnej śmietany 18%
300g masła
5 czubatych łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilią (klik)

Masło utrzeć z cukrem. Partiami dodawać śmietanę i lekko zmiksować. Masę podzielić na pół.

Składniki na polewę:
100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
2-3 łyżki śmietany kremówki.

Czekoladę podgrzać w kąpieli wodnej z kremówką. Powinna być gładka i płynna.

Na pierwszy blat ciasta przełożyć połowę masy i dokładnie rozsmarować*. Na to przekładamy sernik i smarujemy drugą połową masy. Wierzch polewamy polewą i posypujemy siekanymi orzechami. Ciasto powinno się chłodzić przynajmniej przez noc.

*Ciasto najlepiej składać przy pomocy dwóch deseczek. Sernik wykładamy kładąc deseczkę na wierzch blaszki. Energicznie odwracamy do góry dnem cały czas przytrzymując. Sernik znajdzie się na deseczce. Zdejmujemy blaszkę i ściągamy papier do pieczenia. Sernik smarujemy połową masy i przykrywamy biszkoptem. Na to dajemy deseczkę i znów odwracamy. Teraz wierzch sernika znów smarujemy masą i kładziemy biszkoptowy blat. Całość polewamy polewą.
Smacznego :) 






21 komentarzy:

  1. Wygląda doskonale. Świąteczny , piękny serniczek. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. obłędnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik gotowy .W pierwszy dzien swiat bedzie probowany.Ciekawa strasznie jestem jak w calosci smakuje.Probowalam tylko pojedynczo masy.Zdam relacje po swietach jak smakowal .Wesolych Swiat.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo i niecierpliwie czekam aż zdasz relacje :)

      Usuń
    2. a swoją droga - jesteś błyskawiczna :D

      Usuń
  4. O mniam, ależ bosko wygląda... I konsystencja tego sernika, mmm... Poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. w jakiej temperaturze piec ten biszkopt, w 180 st.?

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekłam ten sernik na święta...:) Wyszedł przepyszny :) Każdy się zajadał. Dziękuję Ci za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakował :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. serniczek rewelacja, bardzo podoba mi się połączenie sera i ciasta orzechowego, a kompletnym zaskoczeniem był dla mnie krem na bazie kwaśnej śmietany, z pewnością jeszcze nie raz go wykorzystam. Dziękuję za pyszny przepis i serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super ciacho!
    Zapraszam do mnie: http://snowarskakarolina.blog.onet.pl/

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy dobrze rozumiem ze te 400 ml trzeba podzielić na pół czyli 200 ml 18% lub 12% i 200 ml 30% lub 36% bo w przepisie jest 400 ml 18% ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam go wiele razy jest przepyszny 😍

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam go wiele razy jest przepyszny 😍

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzisiaj mam zamiar go upiec - wygląda bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  13. Na dużą blachę można by było zrobić tylko jakie proporcje?Półtorej porcji by wystarczyło?

    OdpowiedzUsuń
  14. A czy ta kwasna smietane mozna czyms zastapic? Jakos boje sie tej smietany bo tu w kanadzie sa b.kwasne.Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń