Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


30 grudnia 2013

Ciasto Oczy Carycy

 


Ciasto troszkę wymaga pracy, ale fajnie prezentuje się na stole i smakuje bardzo dobrze :)
Przepis jest połączeniem tego znalezionego na blogu "Dania warte grzechu" i "Zjem to" - Polecam :)



Składniki na ciasto: 
ciasto jasne:
6 białek
1 szkl cu
kru+2 łyżki

1 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju



Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawać cukier i ocet. Na koniec wmieszać olej i mąkę. Zmiksować raz jeszcze.

ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju


Żółtka i jajka utrzeć z cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek. Na koniec dodać olej i zmiksować raz jeszcze.

Blaszkę (23x33) natłuścić i wysypać kaszą manną. Na przemian wylewać ciasto jasne i ciemne (tak jak na zebrę) i przemieszać widelcem niedbale parę razy robiąc esy floresy).
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić a następnie przeciąż wzdłuż na dwa blaty.




Składniki na masę:
1+ 3/4 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią (klik)
200g miękkiego masła
 
Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Wystudzić (przykryć folią by nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć i zmiksować z wystudzonym budyniem.
Zamiast tej możecie tez zrobić typowy krem karpatkowy (klik)
 
ponadto:
2 galaretki zielone (agrestowe lub miętowe rozpuścić w 500ml wrzątku)
ok. 150g okrągłych biszkoptów
polewa czekoladowa (klik)
płatki migdałów i siekane orzechy do posypania



Składniki na napar:
1/2 szkl wrzątku
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru 
 
Wszystko wymieszać dokładnie i wystudzić.

W blaszce ułożyć pierwszy blat ciasta. Na nim rozsmarować połowę masy. Na niej układać biszkopty maczane w naparze. W przerwach między biszkoptami wlać mocno tężejącą galaretkę. Gdy zastygnie wyłożyć druga połowę masy i drugi blat ciasta. Na wierzch wylać polewę czekoladową i obsypać płatkami migdałów lub posypką orzechową (klik)


Smacznego :)



 
 

5 komentarzy:

  1. Chętnie bym zjadła, ale niestety jak dla mnie - zbyt czasochłonne, a ja przeszłam na tryb lenia :P

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam go w święta u cioci,był przepyszny :)
    ja nie mam ręki i cierpliwości do pieczenia,więc póki co nie będę próbować go robić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładne ciasto. Nigdy go nie jadłam., Może kiedyś się skuszę, ale na jakąś specjalną okazję raczej. Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robię je nieco inaczej. Leje na przemian ciasto ciemne i jasne. Wygląda jeszcze ciekawiej. Ciasto też nasączam kawą. Cała rodzina zakochała się w rodzinie"oczach carycy". Również polecam to ciasto :-).

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń