Pyszne babeczki przygotowane podobnie jak rolada makowa biszkoptowa (klik). Do ich przygotowania możecie skorzystać z gotowych korpusów lub upiec je samodzielnie (klik). Pyszna propozycja, którą polecam Wam baaardzo :)
Składniki na korpusy:
2 szkl. mąki
4 żółtka
6 łyżek cukru
200g masła
szczypta soli
2 szkl. mąki
4 żółtka
6 łyżek cukru
200g masła
szczypta soli
Wszystko zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce ok. 30 min. Następnie
wyklejamy ciastem natłuszczone foremki babeczkowe. Wstawiamy do
nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15-20 min na złoto.Wystudzić.
ponadto:
masa makowa domowa (bez jajek) (klik)
1/2 słoiczka powideł śliwkowych
3 łyżki nutelli
100g czekolady mleczkej
2-3 łyżki śmietany kremówki
dowolne posypki i orzechy włoskie do dekoracji
Powidła wymieszać dokładnie z nutellą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką. Do każdej babeczki nałożyć po 1/2 łyżeczki czeko-śliwki, na to wyłożyć masę makową. Wierzch polać polewą czekoladową i udekorować posypką cukrową i połówką orzecha włoskiego.
Smacznego :)
Pięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńFajne takie małe słodkości :)
OdpowiedzUsuńMasa makowa i powidła śliwkowe całkiem smaczne połączenie a babeczki cudne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie i smakują zapewnie tak samo……
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
Nie wie
OdpowiedzUsuńA co z masą makową jest pieczona czy surowa,bo chyba czegoś nie zrozumiałam