Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


29 grudnia 2013

Babeczki makowe z czeko-śliwką



Pyszne babeczki przygotowane podobnie jak rolada makowa biszkoptowa (klik). Do ich przygotowania możecie skorzystać z gotowych korpusów lub upiec je samodzielnie (klik). Pyszna propozycja, którą polecam Wam baaardzo :)


Składniki na korpusy: 
2 szkl. mąki
4 żółtka
6 łyżek cukru
200g masła
szczypta soli


Wszystko zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce ok. 30 min. Następnie wyklejamy ciastem natłuszczone foremki babeczkowe. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15-20 min na złoto.Wystudzić.

ponadto:
masa makowa domowa (bez jajek) (klik)
1/2 słoiczka powideł śliwkowych
3 łyżki nutelli
100g czekolady mleczkej
2-3 łyżki śmietany kremówki
dowolne posypki i orzechy włoskie do dekoracji 

Powidła wymieszać dokładnie z nutellą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką.  Do każdej babeczki nałożyć po 1/2 łyżeczki czeko-śliwki, na to wyłożyć masę makową. Wierzch polać polewą czekoladową i udekorować posypką cukrową i połówką orzecha włoskiego.
Smacznego :)








6 komentarzy:

  1. Fajne takie małe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masa makowa i powidła śliwkowe całkiem smaczne połączenie a babeczki cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie i smakują zapewnie tak samo……
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wie



    A co z masą makową jest pieczona czy surowa,bo chyba czegoś nie zrozumiałam

    OdpowiedzUsuń