Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


21 grudnia 2013

Masa makowa




Do Świąt już zostało tylko kilka dni. Pomyślałam, że może przyda się Wam przepis na masę makową do wszelakich makowców, sero-makowców czy klusek z makiem ;) Masa jest pyszna, słodka i bogata w całe mnóstwo bakalii.



Składniki:
500g suchego maku niebieskiego
50g żurawiny
50g rodzynek 
60g orzechów włoskich posiekanych
2 kopiate łyżki posiekanych migdałów (bez skórki)
3 płaskie łyżki miodu
40ml rumu ciemnego 80% (można dać mniej jeśli wolicie)
80g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (łącznie)
160g cukru pudru (lub brązowego zmielonego (klik) )
60g rozpuszczonego masła
7 średnich jajek 
szczypta soli

Mak przepłukać w zimnej wodzie i odcedzić.  Zalać gorącą wodą ponad poziom maku, przykryć i gotować 20 minut. Po tym czasie odcedzić na sitku, a następnie zmielić w maszynce 3x. (Można partiami w thermomixie 1min./obr9). Masło rozpuścić, a do gorącego dodać rodzynki i żurawinę i dokładnie wymieszać.
Do wystudzonego maku dodać masło z bakaliami oraz pozostałe składniki dokładnie mieszając. 
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka dokładnie utrzeć. Do masy najpierw dodać utarte żółtka, a na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Tak przygotowaną masą przekładać makowce lub sero-makowce. Jeśli nie pieczemy ciasta od razu, a tylko przygotowujemy masę do późniejszych wypieków lub mrozimy ją na później - to jajek nie dodajemy. Zrobimy to dopiero przed samym pieczeniem ciasta ;)



 
 
 

2 komentarze:

  1. Ja też robię sama masę makową. Uważam, że jest najlepsza. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  2. domowa najlepsza:) też zawsze robię masę w sama:)

    OdpowiedzUsuń