Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


18 grudnia 2013

Oleje kukurydziany i sojowy BASSO oraz z pestek dyni FANDLER





W naszej codziennej diecie nie może zabraknąć tłuszczów. Te roślinne są najzdrowsze i posiadają w swoim składzie dobroczynne nienasycone kwasy tłuszczowe. Szczególnie polecany przez dietetyków jest olej sojowy. Jak sama nazwa wskazuje tłoczony jest z ziaren soi. Posiada jasnożółte zabarwienie i łagodny neutralny smak. Olej ten, to bogate źródło witaminy E zwanej witamina młodości oraz witaminy K. Ponadto jako jeden z nielicznych olejów zawiera duże ilości lecytyny, flawonoidów oraz steroli. Olej ten jest doskonały dla osób mających problemy z przemianą materii, jest skutecznym środkiem hamującym powstawanie kamieni żółciowych. Ma dobroczynne działanie na układ naczyniowy i immunologiczny. Zmniejsza podatność na infekcje, choroby czy nowotwory. Olej sojowy zaczyna się spalać przy 213 stopniach, więc doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia czy gotowania. Ze względu na swój neutralny smak pasuje do wszystkiego.












Olej kukurydziany może występować w dwóch wersjach: tłoczony na zimno (wówczas jego kolor jest mocno pomarańczowy) oraz rafinowany o jasno żółtym zabarwieniu. Najczęściej spotykana odmianą jest olej rafinowany. Jest on bogatym źródłem nienasyconych kwasów Omega-6 oraz Omega-3. Doskonale nadaje się do smażenia i pieczenia. Olej tłoczony na zimno doskonale sprawdzi się natomiast w sałatkach, czy dipach. Olej kukurydziany to także bogate źródło witaminy E, prowitaminy A i kwasów tłuszczowych przyczyniających się do obniżenia cholesterolu we krwi. Olej ten doskonale sprawdza się również w kosmetyce i nadaje się do każdego rodzaju skóry.
Olej kukurydziany idealnie nadaje się do przygotowania majonezów, sosów, dipów lub sałatek.


 


 

 


Olej z pestek dyni to moje odkrycie - Absolutnie fenomenalny w smaku o zaskakującym ciemnobrązowym kolorze. W smaku jak zamkniemy oczy czujemy posmak prażonego sezamu, orzechów, a na koniec na języku pozostaje smak dyni. Genialny!
Kolor oleju to efekt tłoczenia na zimno pestek dyni. Podobnie jak olej kukurydziany zawiera kwasy Omega-3 i Omega-6. Jest lekkostrawny. Olej ten ma szerokie zastosowanie w kosmetyce oraz lecznictwie. Pomaga walczyć z rozstępami,  polecany jest do cery suchej i łuszczącej wykazując właściwości nawilżające. W medycynie sprawdza się przy stymulowaniu układu odpornościowego, pomaga w leczeniu schorzeń układu moczowego, przemiany hormonalnej i metabolicznej. Dla dzieci doskonale sprawdza się jako środek pomagający w zwalczaniu pasożytów układu pokarmowego. 
W kuchni niezastąpiony dodatek do sałatek, sosów, zup czy nawet deserów. Podobno sernik lub lody polane olejem z pestek dyni smakują fenomenalnie!


 






 Olej sojowy i kukurydziany BASSO oraz olej z pestek dyni FANDLER znajdziecie na stronie www.hurtownia-oliwy.pl





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz