Cudownie kruchuteńkie, idealnie słodkie, delikatnie zanurzone w mlecznej czekoladzie i udekorowane wedle uznania. Ciasteczka przygotowałam na imprezę urodzinową mojej córci i powiem Wam, że zniknęły błyskawicznie. Przepis znalazłam w gazecie "Ciasteczka" 2/2006 Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
150g miękkiego masła
20g marcepanu (klik)
60g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik)
225g mąki pszennej
2 łyżeczki kakao
ponadto:
100g czekolady mlecznej
2 łyżki śmietany kremówki
płatki migdałów, siekane migdały, posypka czekoladowa
Masło utrzeć z marcepanem i cukrem na białą masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia podłużne ok. 7cm ciasteczka (końcówka-szeroka gwiazdka). Można też robić to maszynką do wyciskania ciasteczek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 12-15 minut w temp 180 stopni. Wystudzić.
Czekoladę ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać na gładko. Ciasteczka maczać końcówką w czekoladzie, posypać np. siekanymi migdałami lub czekoladową posypką i odstawić na kratce do zastygnięcia. Smacznego :)
świetne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńNie dość, że śliczne i kuszące, to z pewnością bardzo smaczne. Nie dziwię się, że amatorzy tych pysznych ciasteczek szybko się z nimi uporali :)
OdpowiedzUsuń