Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


14 grudnia 2013

Czekoladowe kruche języczki w czekoladzie




Cudownie kruchuteńkie, idealnie słodkie,  delikatnie zanurzone w mlecznej czekoladzie i udekorowane wedle uznania. Ciasteczka przygotowałam na imprezę urodzinową mojej córci i powiem Wam, że zniknęły błyskawicznie. Przepis znalazłam w gazecie "Ciasteczka" 2/2006 Polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
150g miękkiego masła
20g marcepanu (klik)
60g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik)
225g mąki pszennej
2 łyżeczki kakao

ponadto:
100g czekolady mlecznej
2 łyżki śmietany kremówki
płatki migdałów, siekane migdały, posypka czekoladowa


Masło utrzeć z marcepanem i cukrem na białą masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia podłużne ok. 7cm ciasteczka (końcówka-szeroka gwiazdka). Można też robić to maszynką do wyciskania ciasteczek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 12-15 minut w temp 180 stopni. Wystudzić. 
Czekoladę ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać na gładko. Ciasteczka maczać końcówką w czekoladzie, posypać np. siekanymi migdałami lub czekoladową posypką i odstawić na kratce do zastygnięcia. Smacznego :)
 


 
 
 

3 komentarze:

  1. Nie dość, że śliczne i kuszące, to z pewnością bardzo smaczne. Nie dziwię się, że amatorzy tych pysznych ciasteczek szybko się z nimi uporali :)

    OdpowiedzUsuń