Pyszne cytrynowe ciasteczka. Bardzo delikatne i kruchuteńkie. Zasmakują nie tylko wielbicielom cytryn. Można też zrobić w klasycznej waniliowo-marcepanowej wersji bez soku. Wówczas zmniejszamy ilość mąki pszennej do ok 100g. Z podanych proporcji otrzymacie ok 30 zgrabnych ciasteczek. Polecam :)
Składniki:
110g mąki krupczatki
40g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
110g masła
2-3 łyżeczki soku z cytryny (ok 1/2 małej cytryny)
20g marcepanu
2 łyżki suchego maku
50g cukru z wanilią (klik)
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać. Z ciasta ulepić kule i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć na stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 5mm. Wycinać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 12-15 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)
śliczne, świąteczne ciacha:) piekłam z synkami wczoraj podobne, ale marcepanowe:)
OdpowiedzUsuńKlimat świąteczny i widać i czuć. Piękne gwiazdki i ten mak z wanilią. Pysznie :)
OdpowiedzUsuńna zbliżające się święta idealne! a myślisz, że z mąką pszenną wyjdą? ja jakoś krupczatkę nie-e :P
OdpowiedzUsuńWyjdą ale krupczatka w ciasteczkach nadaje kruchości :)
Usuń