Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


15 października 2014

Smalec z kaszy jaglanej z jabłkiem



Kolejna propozycja na smalec w wersji bezmięsnej ;) Do niedawna nawet nie wiedziałam, że takie coś istnieje :) Wersja z kaszy jaglanej zdecydowanie zasługuje na uwagę :) To właśnie ona totalnie zaczarowała mojego syna i  rodziców.  Przepis podobnie jak poprzedni fasolowy - znalazłam na stronie sojaturobie.pl i polecam Wam bardzo :)

Składniki:
ok. 1/4 szkl oleju rzepakowego + kilka łyżek do podsmażenia cebuli
2 cebule
szczypta suszonego majeranku
szczypta papryki słodkiej
sól, pieprz
3-4 łyżki ciepłej wody (w razie konieczności więcej)


Kaszę przepłukać dokładnie kilkakrotnie.Następnie wsypać do garnka i zalać wrzątkiem. Odcedzić od razu. Następnie do garnka z kaszą wlać ok. 1 szkl wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Przykryć i gotować na małym ogniu kilka minut do momentu, aż woda się wygotuje, a kasza zacznie skwierczeć. Wyłączyć gaz i pozostawić pod przykryciem na 15 minut. (w tym czasie nie podnosić pokrywki !).
Po tym czasie kaszę zmiksować z kilkoma łyżkami wody. Powoli dodawać także olej.
Cebule pokroić w kosteczkę i zrumienić na oleju. Do podsmażonej dodać pastę jaglaną, starte drobno jabłko i dokładnie wymieszać. Doprawić. Przełożyć do słoiczka, a wierzch polać delikatnie olejem lub oliwą. Wystudzić. Smacznego :)

 

 
 







Kasza jaglana Vitana jest produkowana z najlepszej jakości ziarna prosa uprawianego w dolinie Nidy na obszarze Natura 2000.
 Należy ona do grupy naturalnych, pełnoziarnistych, bardzo wartościowych produktów zbożowych o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni, może być spożywana jako samodzielne danie lub jako składnik zup, zapiekanek, farszów lub dodatek do dań mięsnych. 
Kasza jaglana obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę i posiada więcej soli mineralnych niż pszenica, jęczmień i żyto. Ma również wysoki poziom białka i węglowodanów w złożonej postaci. Składniki te powoli uwalniają się do krwi podczas trawienia, dzięki czemu zapewniają mózgowi stały dopływ energii. Po drugie pod względem wartości odżywczej znajduje się na drugim miejscu po kaszy gryczanej. Ma ona nieco mniej białka, witamin B1, B2, fosforu i tłuszczu.
Kaszę jaglaną, podobnie jak kukurydzianą, mogą jeść osoby uczulone na gluten. Zawiera ponadto dużo białka, a mało skrobi, jest lekkostrawna i nie powoduje wzdęć ani fermentacji w żołądku. Ma sporo krzemu poprawiającego wygląd włosów, skóry, zębów czy paznokci. Warto też wspomnieć jako ciekawostkę, że w jaglance znajduje się również lecytyna, która poprawia pamięć i reguluje ilość cholesterolu we krwi. Ponieważ nie zawiera glutenu, doskonała jest dla osób na diecie bezglutenowej.






Jabłka Fuji Beni Shogun Sad Raciechowice to duży owoc z małym gniazdem nasiennym i pięknej pomarańczowo-czerwonej.
Miąższ tych jabłek jest wyjątkowo soczysty, jędrny o bardzo przyjemnym egzotycznym aromacie.
 Jabłka pochodzą z okolic ekologicznej Gminy Raciechowice i zostały wpisane na listę Produktów Tradycyjnych.  



Doskonałą kaszę jaglaną Vitana oraz cudowne ekologiczne jabłka Fuji znajdziecie w sklepie z Bio produktami


http://www.lokalneprzysmaki.pl/





3 komentarze:

  1. To brzmi rewelacyjnie!! Koniecznie muszę spróbować. :)

    Zapraszam do nas, do kuchni matki i córki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smalec z kaszy jaglanej?! Wow, biorę przepis na tę pastę w ciemno!!! :)))

    OdpowiedzUsuń