Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


24 października 2014

Pstrąg zawojski z chrzanem



Dzisiaj chcę Was zaprosić na cudownie pysze pstrągi zawojskie pochodzące z ekologicznie czystego regionu - Zawoja Mosorne. Hodowane są w wodach górskiego potoku Mosorczyk. 
Cudowny smak mięsa, pyszny i delikatny... tak różny od tych sklepowych. Jesteś tym co jesz.... Rybom podawana jest naturalna karma na bazie mięsa pochodzenia morskiego, głównie ryb, ale także kryli (skorupiak) i innych owoców morza, które są one doskonałym źródłem białka zwierzęcego. Pozostała część to tłuszcze (oleje roślinne) i białko roślinne (pszenica, jęczmień, groszek, fasola). Taki sposób hodowli pozwala uzyskać ryby, których mięso pod każdą postacią to prawdziwy rarytas.
Te przepyszne ryby dzisiaj postanowiłam upiec w delikatnych przyprawach z dodatkiem chrzanu. Bardzo, bardzo Wam polecam :)


Składniki:
2 pstrągi zawojskie (dostępne w lokalneprzysmaki.pl)
2-3 łyżki masła
2-3 łyżeczki chrzanu
2-3 gałązki koperku
odrobina sosu sojowego
sól, pieprz
sok z 1 cytryny
rozmaryn 

Składniki na pastę chrzanową:
3-4 łyżeczki chrzanu
3-4 łyżeczki śmietany kremówki 36%


Składniki pasty chrzanowej wymieszać. Można dowolnie regulować ostrość ilością kremówki.
Pstrągi umyć. Z jednego boku ponacinać je ukośnie. Skropić sokiem z cytryny i odstawić na 30 minut. Po tym czasie do środka ryby nałożyć po 1/2 łyżeczki chrzanu i rozsmarować. Rybę oprószyć solą i pieprzem zewnątrz i wewnątrz.
W ukośne nacięcia wsmarować odrobinę chrzanu. Do środka ryby dać koperek oraz odrobinę masła. Płatki masła ułożyć również na rybach. Ułożyć je w naoliwionej blaszce a na koniec delikatnie i minimalnie polać sosem sojowym i oprószyć rozmarynem. 
Ryby wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 18 minut w temp. 250 stopni. Po tym czasie przełączyć na opiekanie, przełożyć na najwyższą półkę i zapiec 3-4 minuty. Podawać z pastą chrzanową oraz ulubionymi dodatkami :) Smacznego :)



 







Pstrąg zawojski patroszony świeży (klik)
Odmiana Palia Alpejska jest hodowany w wodach górskiego potoku Mosorczyk w czystym ekologicznie rejonie Zawoja Mosorne u stóp Babiej Góry. Palia Alpejska to specjalnie wyselekcjonowana odmiana o delikatnym, smacznym mięsie. Rybom podawana jest naturalna karma na bazie mięsa pochodzenia morskiego, głównie ryb, ale także kryla (skorupiak) i innych owoców morza, są one doskonałym źródłem białka zwierzęcego. Pozostała część to tłuszcze (oleje roślinne) i białko roślinne (pszenica, jęczmień, groszek, fasola). Taki sposób hodowli pozwala uzyskać ryby, których mięso pod każdą postacią to prawdziwy rarytas.
Pstrąg upieczony z delikatnymi przyprawami był obłędny! Smak mięsa samego w sobie jest tak doskonały, że używanie wielu przekombinowanych przypraw jest zupełnie zbędne. Jest po prostu pyszny sam w sobie. Bardzo Wam polecam :)




 


Filet wędzony z pstrąga zawojskiego (klik)
Ryba ma bardzo smaczne, delikatne, różowe mięso o wysokiej zawartości tłuszczu, bogate w białko jest wędzona na zimno w dymie olchowym. Wielkość filetu - około 400g sprawia, że mięso jest wyjątkowo soczyste i aromatyczne. Produkt nie zawiera konserwantów. Każda ryba jest wędzona specjalnie pod indywidualne zamówienie.
Ta ryba mnie nie tylko oczarowała ale i zaczarowała. Jest absolutnie genialna! Cudowne delikatne, mięciuteńkie i rozpływające się w ustach mięsko. Genialna!!!!!! Bardzo, bardzo wam polecam !!!!!



 


Pstrąg zawojski gotowany w kwasie mlekowym (klik)
To unikalny produkt delikatesowy. Kwas mlekowy służy do bezpośredniego użycia jako naturalny środek zakwaszający, konserwujący i poprawiający walory smakowe. W odróżnieniu od octu, kwas mlekowy jest całkowicie przyswajany przez organizm, a tym samym nie powoduje uszkodzeń wątroby, nerek, trzustki, pęcherza i woreczka żółciowego. Kwas mlekowy został zaakceptowany przez IFOAM - International Federation of organic agriculture movements - międzynarodową organizację nadzorującą produkcję żywności w oparciu o kryteria rolnictwa ekologicznego ze standardami międzynarodowymi. Wskazany przy schorzeniach trzustki, woreczka żółciowego, nerek i wątroby. Dzięki właściwościom bakteriologicznym hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym, co korzystnie wpływa na proces trawienia. Zawiera niezbędne dla życia mikroelementy tj.: wapń, magnez, potas i żelazo. 
Ten pstrąg szczególnie przypadł do gustu i smaku mojemu mężowi :) Bardzo delikatny, idealnie doprawiony. Wielbicielom ryb w lekko kwaskowych zalewach polecam bardzo !!!






Pasta z pstrąga zawojskiego wędzonego (klik)
Doskonały dodatek do chleba.W jej składzie znajduję się dodatkowo jajko i chrzan. Cudownie delikatna, kremowa i pyszna. Nie mogłam sobie powiedzieć: "dość" ;)  Baaaardzo Wam polecam :)






 Wszystkie te produkty oraz wiele innych znajdziecie w sklepie




http://www.lokalneprzysmaki.pl/ 



Bardzo Wam polecam !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz