Dzisiejsza propozycja mam nadzieję, że kogoś zaskoczy.... bo mnie samą zaskoczyła mocno :) Słyszałam, że można robić masy tortowe z użyciem fasoli (wówczas masło miksujemy na puch z cukrem pudrem i w takiej samej proporcji dodajemy ugotowaną przetartą przez sito fasolę. Postanowiłam pójść w podobnym kierunku ale spróbować z mniejszą ilością masła na rzecz białej czekolady :) Wyszło zaskakująco dobrze :) Skusicie się?
Składniki:
500g ugotowanej już i obranej fasoli jaś (użyłam Vitana z lokalneprzysmaki.pl)
60g miękkiego masła
1-2 łyżki cukru pudru (w zależności od upodobań smakowych)
100g rozpuszczonej w kąpieli wodnej białej czekolady
1-2 krople aromatu migdałowego
ok. 100g zmielonych migdałów do obtoczenia i cukier puder do obtoczenia
Ugotowaną i obraną fasolę bardzo dokładnie zmiksować. Stopniowo nie przerywając miksowania dodać masło, cukier puder, rozpuszczoną czekoladę i aromat (można też masło utrzeć na puch z cukrem pudrem). Schłodzić w lodówce min godzinę.
Po tym czasie formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać: w cukrze pudrze i/lub mielonych migdałach. Smacznego :)
Fasola Piękny Jaś Vitana jest produkowana z najlepszej jakości ziaren
pochodzących z upraw, z doliny Nidy na obszarze Natura 2000.
Fasola
stanowi cenny pokarm wysokobiałkowy, o dużej wartości biologicznej.
Zawiera również wiele składników mineralnych.Doskonałej jakości fasolę Jaś znajdziecie w sklepie
nie!!! z fasoli??? oj jestem zaciekawiona, może spróbuję :)))
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie... kremowo... pysznie!
OdpowiedzUsuńależ ciekawy pomysł!!! ciekawa jestem smaku taki słodkości:)
OdpowiedzUsuńsłyszałam o takim wykorzystaniu fasoli ale jakoś wciąż nie moge się przekonać. Ciekawa jestem jak smakują bo wyglądaja pięknie:)
OdpowiedzUsuńPo wyglądzie nigdy bym nie powiedziała, że są z fasoli. Ekstra! :)
OdpowiedzUsuńwyszły cudowne, wielkie dzięki za pomysł!
OdpowiedzUsuń