Dzisiaj zapraszam Was na klasyk.... Bardzo smaczny klasyk... Podstawą tego dania jest wołowina oczywiście najlepszej jakości :)
Moja mama robiła bardziej uproszczoną wersję, którą mimo że nazywała pieczenią była duszona ;) Zapewniam Was jednak, że była równie smaczna :) (klik)
Moja mama robiła bardziej uproszczoną wersję, którą mimo że nazywała pieczenią była duszona ;) Zapewniam Was jednak, że była równie smaczna :) (klik)
Dzisiaj pokusiłam się o przygotowanie pieczeni tradycyjnie wedle przepisu Hanny Szymanderskiej...
W końcu pieczeń się piecze :D Podawać ją możecie z ulubionymi dodatkami - np ziemniakami i buraczkami, jednak u mnie w domu od zawsze pieczeń na dziko jadło się z.... makaronem rurki lub świderki :) Bardzo Wam polecam :)
W końcu pieczeń się piecze :D Podawać ją możecie z ulubionymi dodatkami - np ziemniakami i buraczkami, jednak u mnie w domu od zawsze pieczeń na dziko jadło się z.... makaronem rurki lub świderki :) Bardzo Wam polecam :)
Składniki na marynatę:
150-200ml wody
150ml octu winnego
1 duża cebula pokrojona w piórka
1-2 liście laurowe
7 kulek ziela angielskiego
7 kulek pieprzu kolorowego
3 kulki jałowca
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cukru
ponadto:
150-200ml wody
150ml octu winnego
1 duża cebula pokrojona w piórka
1-2 liście laurowe
7 kulek ziela angielskiego
7 kulek pieprzu kolorowego
3 kulki jałowca
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cukru
ponadto:
1,5 kg pieczeni wołowej (polecam Firmy Gawor z lokalneprzysmaki.pl)
5-7 suszonych grzybków
1 cebula
250ml kwaśnej śmietany 12-18%
1 łyżka smalcu
sól, pieprz
1 łyżka mąki
5-7 suszonych grzybków
1 cebula
250ml kwaśnej śmietany 12-18%
1 łyżka smalcu
sól, pieprz
1 łyżka mąki
500g makaronu Belli Penne Rigate (klik)
Wszystkie składniki na marynatę zagotować i wystudzić. Przelać do kamiennego garnka. Mięso umyć, osuszyć i wygnieść dokładnie w marynacie. Przykryć i wstawić do lodówki na 2-5 dni. Mięso odwracać co jakiś czas by równo się zamarynowało.
Dzień przed pieczeniem grzybki zalać wrzątkiem, przykryć i zostawić przez noc. Rano ugotować, wyjąć (wywar zostawić). Ugotowane grzybki pokroić w paseczki.
Wyjęte z marynaty mięso bardzo dokładnie opłukać i wysuszyć. Podsmażyć bardzo dokładnie na rozgrzanym smalcu z każdej strony. Natrzeć dokładnie solą i pieprzem. Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posypać piórkami cebuli (nowa cebula, nie ta z zalewy), przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 60 minut od momentu osiągnięcia temp. 190 stopni podlewając co jakiś czas wywarem z grzybów. Po tym czasie dodać pokrojone grzyby i piec jeszcze 30 minut.
Wyjąć mięso. Śmietanę rozmieszać dokładnie z mąką i wlać do wywaru. Wymieszać, włożyć mięso i jeszcze chwilę zapiekać. Smacznego :)
Wszystkie składniki na marynatę zagotować i wystudzić. Przelać do kamiennego garnka. Mięso umyć, osuszyć i wygnieść dokładnie w marynacie. Przykryć i wstawić do lodówki na 2-5 dni. Mięso odwracać co jakiś czas by równo się zamarynowało.
Dzień przed pieczeniem grzybki zalać wrzątkiem, przykryć i zostawić przez noc. Rano ugotować, wyjąć (wywar zostawić). Ugotowane grzybki pokroić w paseczki.
Wyjęte z marynaty mięso bardzo dokładnie opłukać i wysuszyć. Podsmażyć bardzo dokładnie na rozgrzanym smalcu z każdej strony. Natrzeć dokładnie solą i pieprzem. Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posypać piórkami cebuli (nowa cebula, nie ta z zalewy), przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 60 minut od momentu osiągnięcia temp. 190 stopni podlewając co jakiś czas wywarem z grzybów. Po tym czasie dodać pokrojone grzyby i piec jeszcze 30 minut.
Wyjąć mięso. Śmietanę rozmieszać dokładnie z mąką i wlać do wywaru. Wymieszać, włożyć mięso i jeszcze chwilę zapiekać. Smacznego :)
Pieczeń wołowa Gawor - Podstolice (klik)
Pieczeń wołowa Gawor. Krówki, z których pochodzi mięso są hodowane w
niewielkim gospodarstwie rolnym w okolicach Limanowej. W gospodarstwie
prowadzony jest stały nadzór weterynaryjny jednocześnie gospodarze dbają
o zachowanie jak najbardziej naturalnych metod chowu. Mięso rozbierane i przygotowywane
jest w masarni w Podstolicach w dniu dostawy. Nie jest
nastrzykiwane solankami, ulepszaczami i barwnikami. To najlepszej jakości, w 100% bezpieczne mięso.
Przepyszną pieczeń wołową
oraz inne produkty Firmy Gawor-Podstolice
znajdziecie w sklepie:
Bardzo polecam !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz