Nie wiem jak to się stało że do tej pory nie pojawił się na blogu przepis na klasyczne pierogi z mięsem :) Szybciutko więc nadrabiam zaległości i wrzucam :) Idealne elastyczne ciasto z którym doskonale się pracuje, pyszny delikatny mięciuteńki farsz.... :) Ukochane pierogi mojej córci :) Bardzo, bardzo Wam polecam :)
Składniki na nadzienie:
600g mięsa gotowanego (u mnie z rosołu: kurczak, indyk, wołowe)
1 bułka kajzerka namoczona w mleku
4 cebule
olej do smażenia
sól, pieprz
papryka słodka
przyprawa warzywna (klik)
Składniki na ciasto:
1 jajko
250ml gorącej wody
2 łyżki oleju lub oliwy
1/2 łyżeczki soli
560g mąki pszennej
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem na minimum 30 minut by odpoczęło. Po tym czasie wyjąć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować. Szklanką wycinać kółka . Na każde z nich łyżeczką nałożyć farsz i sklejać.
Wrzucać na osolony wrzątek z minimalna ilością oleju. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać od razu lub podsmażone z dodatkiem smażonej cebuli. Smacznego :)
Wczoraj jak szukałam przepisu to nie było na Pani blogu więc zrobiłam z głowy,a dzisiaj taaadddaaammm ....ale superrr
OdpowiedzUsuńpysznie:) ostatnio tez robiłam pierogi ale ruskie:)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog! Super przepisy. Pierogi już na mojej liście do zrobienia.
OdpowiedzUsuńwłaśnie skończyłam lepić pierogi, parę sztuk ugotowalam i faktycznie farsz wspaniały, pyszny natomiast mialam problem z ciastem , po 30 min.z ciasta zrobił się placek którego w żaden sposób nie mogłam rozwałkować, ciasto kleiło się do wałka, musiałam dodać wiecej maki i pierogi wyszły twarde-nie wiem co mogłam zrobić nie tak, mąki użyłam poznańskiej do pierogów.pozdrawiam! wspaniały blog
OdpowiedzUsuńMąki raczej nie należy dodawać. Wałkujemy tylko na oprószonej mąką stolnicy. Ciasto Jak leżakowało tp było przykryte? Może wyschło? Ja z tego przepisu korzystałam już x-razy :) Proporcje są bardzo dobre ;) Czasami mąki mają inną wilgotność i wówczas należy leciuteńko dodać wody lub mąki w zależności od tego jakie jest ciasto. Ciasto powinno się ładnie wałkować :) Pozdrawiam i dziękuję za ciepłe słowa pod adresem bloga :)
Usuńdzięki za odpowiedz! ciasto bylo przykryte, moze niepotrzebnie dosypałam mąki, dzisiaj podsmażyłam na masełku klarowanym i obiadek pychotka!
OdpowiedzUsuńWitam :) Czy pierogi z tego przepisu można zamrozić? Jeśli tak, to czy można surowe po ulepieniu zamrozić czy dopiero po ugotowaniu?
OdpowiedzUsuńtak, jak najbardziej. Mrozimy tylko po ugotowaniu całkowitym i wystudzeniu lub po lekkim tylko podgotowaniu.
Usuń