Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


26 listopada 2011

Rożki z ciasta francuskiego z czekoladą


Zalegał mi w lodówce krem czekoladowo-bananowy, którego nikt nie chciał jeść z chlebem. Jakiś taki... mdły był :) Postanowiłam więc "przemycić" go w innej formie pomagając sobie ciastem francuskim, które bardzo lubimy. To był strzał w dziesiątkę!  Rożki wyszły rewelacyjne, dzieci wyoblizywały sie po uszach i pytały o jeszcze :)


Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka łyżek nutelli lub innego kremu
  • 2-3 łyzki posiekanych drobno orzechów (opcjonalnie)

Ciasto podzielić na pół wzdłuż, a następnie w poprzek. Powstałe 4 prostokąty dzielimy na pół z góry na dół a kolejne które powstaną po skosie. Otrzymamy trójkąty. Na każdy z trójkątów nałożyć ok. pół łyżeczki nutelli i delikatnie rozsmarować omijając brzegi. Lekko posypać posiekanymi orzechami i zwijać zaczynając od najkrótszego boku trójąta do przeciwległego rogu. Układać na blaszce wyłożonej matą do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200-210 stopni przez ok 12-15 minut do zezłocenia. Studzić na kratce. Wystudzone posypać cukrem pudrem. Smacznego :)






10 komentarzy:

  1. Ciasto francuskie to genialny wynalazek... smakuje zarówno na słodko jak i słono:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste, szybkie i na pewno przesmaczne :D Wyglądają rewelacyjnie, bardzo lubię takie połączenie, choć w domu najczęściej robię rożki z ciasta drożdżowego, mój samczyk nie lubi jak mu się rogalik za bardzo kruszy xD

    OdpowiedzUsuń
  3. francuskie i czekolada to sama rozkosz, bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. super! domowe crossanty są przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. zjadłabym sobie takie jednego... a potem drugiego i trzeciego...:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste i pyszne :) Fajne bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie proste, a takie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. SUPER! Właśnie zbieram się do zrobienia samemu ciasta francuskiego :) Zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń