Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


4 listopada 2011

Chleb z grubą skórką pieczony w żaroodpornym garnku




Podobny chleb piekłam niedawno, jednak tamten był z dodatkiem różnych serów oraz oliwek. Dzisiejszy mój wypiek jest zrobiony bez dodatków, ma sprężysty środek i super grubą chrupiącą skórkę. No i udało mi się zdobyć naczynie żaroodporne z przykrywką o średnicy 21 cm Właśnie w takim piekłam dzisiejszy chlebuś. Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Polecam bardzo :)


Składniki:

  • 400g mąki pszennej chlebowej typ 650 lub 550 (lub np orkiszowej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 5g świeżych drożdży lub 1/4 łyżeczka suchych
  • 300g wody
  • mąka do obsypania chleba

Mąkę przesiać do dużego garnka (ja robię w glinianym). Dodać pokruszone drożdże i sól. Wymieszać, dolać wodę i wyrobić krótko (ciasto będzie się kleiło). Naczynie odstawić przykryte na 12-18 godzin w ciepłym miejscu najlepiej na noc.
Następnego dnia wyjąć ciasto na opruszoną mąką stolnicę. Rozciągnąć i złożyć brzego do środka formując kulę. Odłożyć ją na obsypaną mąką ściereczkę (łączeniem do dołu). Ponownie odstawić na 1-2 godziny. Pod koniec wyrastania rozgrzać piekarnik do 240-250 stopni razem z garnkiem żeliwnym lub naczyniem żaroodpornym (koniecznie z pokrywką o średnicy 21-24cm). Gdy ciasto wyrośnie, a piec się nagrzeje ostrożnie żeby się ne poparzyć wyjmujemy garnek, przekładamy na opruszonych mąką dłoniach lub zsuwany do niego ciasto ze ścierczki (łączeniem do góry), przykrywamy garnek pokrywką i pieczemy 30 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy az będzie dobrze zrumieniony ok 20 minut. Gdyby chleb zbyt szybko się rumienił można przykryć go folią aluminiową.
Po upieczeniu wyjąć garnek z piekarnika. Po kilku minutach podważyć go nożem i wyjąć. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu czyli po ok. 1 godzinie.
Smacznego :)


9 komentarzy:

  1. Cudownie wygląda!! Te wielkie dziury... Bosko! A ja jeszcze śniadania nie jadłam, więc porywam kilka kromeczek!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jest perfekcyjny! cudowna skórka i jakie dziury!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakochałam się w jego pięknym, mega wyrośniętym wnętrzu. Muszę koniecznie się zaopatrzyć w garnek żeliwny. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. ale piękne dziury, cały piekny, a u nas akurat dziś nie ma chleba i nikomu nie chce się pojsc:)

    OdpowiedzUsuń
  5. piekłam już taki chlebek,przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale Ci zazdroszczę takiego wspaniałego chlebka... ja się chyba nigdy nie odważę...

    OdpowiedzUsuń
  7. piekłam ten chleb, jest super

    OdpowiedzUsuń