Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


25 listopada 2011

Drożdżowe maślane bułeczki z kruszonką



Uwielbiam drożdżowe placki i  bułeczki. Niedługo sama będę wyglądała jak taka bułeczka... ale kiedy tak ślicznie w kuchni pachnie, to nie można się oprzeć... Przepis na te maślane smakołyki pochodzi z książki "Dobre gotowanie-termomix na każdy dzień". Są cudownie mięciutkie i pachnące... Zniknęły jeszcze ciepłe ;) Polecam :)


Składniki:
  • 40g drożdży
  • 100g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 250g mleka
  • 500g mąki
  • 70g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na kruszonkę:
  • 2 łyżki mąki (może by pomieszana krupczatka z pszenną)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła

Składniki na kruszonkę zagnieśc i wstawić do lodówki.
Drożdże, cukier i cukier waniliowy rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić na 5 minut. Mąkę i sól wymieszać. Dodać masło,  żółtka i mleko z dożdżami. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odłożyć do wyrośnięcia na 30-40 minut. Po tym czasie formowac małe bułeczki i układac je na wyłożonej matą do pieczenia blaszce. Odstawić do napuszenia na kolejne 25-30 minut. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok 25 minut do zezłocenia.
Smacznego :)

  


10 komentarzy:

  1. jeszcze ciepłe są najlepsze :) z tą kruszonką wyglądają bardzo kusząco

    OdpowiedzUsuń
  2. schrupałabym taką na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku, ale bym teraz właśnie coś takiego zjadła, przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam takie mikro-pytanko: to mleko to ma być w gramach czy w mililitrach?

    OdpowiedzUsuń
  5. :) W gramach :) ale przed chwilą zważyłam 250g mleka i jest to też dokładnie 250ml :)Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Naprawdę są pyszne!!!!! Zrobiłam z serm;)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam wszystkie drozdzowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń