Pyszne niekłopotliwe ciasto, które możecie robić w dowolnych wariacjach smakowych. Podobne pojawiło się na blogu już jakiś czas temu.... Wówczas środek był dyniowy (klik). Dzisiaj zapraszam na śliwkowo- jabłkową wersję z nutką cynamonu. Bardzo Wam polecam :)
Składniki na biszkopt:
2 jajka
szczypta soli
1/3 szkl cukru
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1/4 szkl mąki pszennej tortowej
1/2 łyżki octu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno z solą. Pod koniec ubijania stopniowo powoli
dosypywać cukier i nadal ubijać, aż powstanie gęsta lśniąca masa.
Następnie nie przerywając miksowania dodawać żółtka, przesiane obydwie
mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec ocet. Masę przełożyć do
wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24cm). Wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec ok 30 min w temp. 180 stopni. Upieczony biszkopt
wystudzić.
Składniki na warstwę owocową:
1000g musu śliwkowo-jabłkowego*
cukier puder do smaku*
4 łyżki soku z mandarynki (ok. 1 szt)
1 łyżka soku z cytryny
1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa rozpuszczoną w 1/3 szkl wrzątku
3 płaskie łyżeczki żelatyny
1/3 łyżeczki cynamonu
*ja korzystałam z gotowego musu jabłkowo-śliwkowego, który był już słodzony. Jeśli korzystacie z owoców pomieszajcie je w proporcjach 500g jabłek i 500g śliwek. Obierzecie, pokrójcie drobno i podduście chwilę w rondelku razem z cynamonem. Następnie zmiksujcie całość. Lekko odparujcie.
Mus wymieszać z sokiem z mandarynki i cytryny. Dodać rozpuszczoną
galaretkę. Żelatynę namoczyć w 3 łyżeczkach zimnej wody i odstawić na 5
minut. Następnie podgrzać ją w kąpieli wodnej do rozpuszczenia i dodać
do musu. W razie konieczności dosłodzić cukrem pudrem. Całość wymieszać i odstawić do lodówki by zaczęło tężeć.
Na wystudzonym biszkopcie zapiać obręcz (jeśli chcemy można leciuteńko
go naponczować słodką wodą, ale nie jest to konieczne). Wyłożyć tężejący
mus jabłkowo-śliwkowy, wyrównać i wstawić ponownie do lodówki.
Składniki na warstwę śmietanową:
500ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
ponadto:
100g płatków migdałów
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Żelatynę
namoczyć w 2 łyżeczkach zimnej wody i na chwilę odstawić by napęczniała,
następnie garnuszek z żelatyną umieścić w większym do którego nalać
gorącą wodę. Mieszać do momentu, aż żelatyna stanie się płynna. Dodać do
niej łyżkę ubitej śmietany i wymieszać, a następnie wlać to do ubitej
kremówki. Zmiksować i wyłożyć na stężałą warstwę musu śliwkowo-jabłkowego.
Migdały uprażyć na suchej patelni. Posypać nimi wierzch ciasta. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed podaniem. Smacznego :)
wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuń