Pyszne niekłopotliwe ciasteczka orzechowe. Idealne do foremek z wyciskanymi wzorami.
Przepis znaleziony na blogu Sto kolorów w kuchni. - Polecam :)
Przepis znaleziony na blogu Sto kolorów w kuchni. - Polecam :)
Składniki:
240g orzechów włoskich lub laskowych
1 jajko
ok. 7 łyżek mąki pszennej
4 łyżki miodu lub golden syrupu lub syropu klonowego
1 łyżeczka masła lub oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik)
Orzechy podprażyć na suchej patelni. Zmiksować. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Ulepić kulę i wstawić do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok 5mm i foremkami wycinać ciasteczka. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnianka i piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Z podanych proporcji wyszło mi ok. 35 ciasteczek. Smacznego :)
uwielbiam orzechowe wypieki!!
OdpowiedzUsuńświetne:) będę je robić:D
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w akcji "Świąteczne słodkości!"
http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/swiateczne-slodkosci
Wyglądają przepysznie. :) Czym zmiksowałaś orzechy?
OdpowiedzUsuńthermomixem
UsuńDziękuję za odpowiedź, zawsze martwię się czy zwykły blender da radę i ostatecznie jeszcze nigdy nie spróbowałam. ;)
Usuńporadzi sobie spokojnie :)
UsuńŚwietnie wyglądają z tym wzorkiem :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka kuszą :)
OdpowiedzUsuń