Dzisiaj zapraszam Was na przepyszne pierogi z.... ciecierzycą :) Dzieciom smakowały tak bardzo że ja ledwo załapałam się na kilka sztuk ;) Są pysze, z całym mnóstwem smażonej cebulki bardzo trafiają w nasze nuty smakowe :) Bardzo Wam polecam :)
Składniki na nadzienie:
400g ugotowanej już ciecierzycy (waga po ugotowaniu)
50ml oliwy
50ml wrzątku
4 cebule
olej do smażenia
majeranek
sól
papryka słodka
Ciecierzycę zmiksować na gładko, dodać wodę i oliwę i zmiksować raz jeszcze. Dodać druga połowę podsmażonej cebulki oraz doprawić solą, majerankiem i słodką papryką.
Składniki na ciasto:
1 jajko
250ml gorącej wody
2 łyżki oleju lub oliwy
1/2 łyżeczki soli
560g mąki pszennej
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie elastyczne
ciasto. Odstawić pod przykryciem na minimum 30 minut by odpoczęło. Po
tym czasie wyjąć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować. Szklanką
wycinać kółka . Na każde z nich łyżeczką nałożyć farsz i sklejać.
Wrzucać na osolony wrzątek z minimalna ilością oleju. Gotować 3 minuty
od momentu wypłynięcia. Podawać od razu lub podsmażone z dodatkiem
smażonej cebuli. Smacznego :)
ciekawy pomysł na nadzienie:)
OdpowiedzUsuńPrzepis wart uwagi :)
OdpowiedzUsuńPierogów z ciecierzycą jeszcze nie miałam okazji próbować :) Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie próbowałam takiego farszu, ale coś czuję, że w niedalekiej przyszłości się to zmieni :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do naszej kuchni :)
Ciekawy i prosty przepis. Czy farsz będzie pasował do naleśników?:)
OdpowiedzUsuńmyślę że tak :) W formie krokietów obsmażanych w bułce tartej - będzie lux :)
Usuńbardzo dobry pomysl zamiast miesa, pycvhota
OdpowiedzUsuńbardzo dobry pomysl zamiast miesa, pycvhota
OdpowiedzUsuńFajny przepis tylko po co to jajko w ciescie. Wystarczy goraca woda, maka i sol.
OdpowiedzUsuńJa dodałam trochę pomidorów suszonych wraz z olejem, polecam!!
OdpowiedzUsuńJuż próbowałam i bardzo mi smakowały, właśnie gotuje ciecierzycę 😁
OdpowiedzUsuń