Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


12 listopada 2014

Chleb ziemniaczany ze słonecznikiem



Jeśli została Wam odrobinka ziemniaków z obiadu to śmiało możecie zrobić ten chleb. Błyskawiczny, gotowy w niecałe 2 godziny.... Mięciuteńki, puchaty i delikatny.... Wybaczcie zdjęcia ale nie miałam czasu na inne ;) Chleb pięknie rośnie i świetnie smakuje. Bardzo Wam polecam :)

Składniki:
500g mąki pszennej typ 650
50g drożdży
1 łyżeczka cukru
220g ugotowanych ubitych ziemniaków
2 płaskie łyżeczki soli
280ml ciepłej wody
30g rozpuszczonego smalcu
2 garście słonecznika+1 garść do posypania


Drożdże rozetrzeć z cukrem, odrobiną mąki i wody. Odstawić na 15 minut aż ruszą. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić. Na koniec dodać smalec oraz słonecznik.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną blaszki (12x30). Wyrównać. Wierzch posypać słonecznikiem i delikatnie mąką. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220 stopni. Do nagrzanego piekarnika na dno wstawić garnuszek z wrzącą wodą, a wyżej wstawić blaszkę z chlebem. Piec ok 55 minut. (przykryć folią aluminiową w razie gdyby zbyt mocno się rumienił) Upieczony wystudzić na kratce. Smacznego :)




3 komentarze:

  1. Chlebek wygląda przepysznie;) zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie cukierniczym. 10ciu finalistów zostanie zaproszonych na warsztaty w krakowskiej Manufakturze Czekolady. Więcej informacji na facebooku marki Paclan.

    Pozdrawiamy serdecznie,
    Zespół Paclan

    OdpowiedzUsuń