Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


19 czerwca 2014

Szaszłyki bałkańskie cevapcici - kebabczeta



Zajadałam się nimi wielokrotnie będąc w Bułgarii :) Najlepsze z baraniny jednak jeśli nie mamy do niej dostępu z powodzeniem możemy je przygotować z mięsa wieprzowo-wołowego. To taki bałkański sznycelek na patyku ;) Jeśli znudziły się Wam tradycyjne szaszłyki i macie ochotę na małą odmianę - ta propozycja jest dla Was :) Przepis choć z moimi zmianami znaleziony na blogu Gotuj z Cukiereczkiem.Polecam Wam baaardzo :)

Składniki:
500g mielonej baraniny (w zastępstwie może być wieprzowo-wołowe)
100g boczku wędzonego
1 cebula czerwona
1/4 czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kminku (mielony lub w ziarenkach)
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry (lub 1 łyżeczka suszonej)
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili
sól, pieprz

Boczek pokroić w drobną kosteczkę podobnie jak cebulę i paprykę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki i przyprawy wymieszać bardzo dokładnie. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia z masy mięsnej formować podłużne wałeczki które nabijać na patyczki szaszłykowe (jeśli będziemy je grillować na ogniu dobrze jest je wcześniej namoczyć  by się nie przypalały).
Gotowe kebabczety smażyć na grillu. Z powodzeniem możemy je także przygotować na patelni grillowej z minimalną ilością tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami. Świetnie komponują się z sosem czosnkowym. Smacznego :)




6 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie, muszę spróbować!
    Zapraszam: milennpl.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne, zjadłabym z chęcią:)

    OdpowiedzUsuń
  3. no to do roboty, jemy w niedzielę na grillu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wyglądają :) Chyba już wiem co będzie numerem 1 na moim grilu :)

    Zapraszam na nowy przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi miło, pysznie wyglądają :) Cieszę się, że smakowały :)

    OdpowiedzUsuń