Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


15 czerwca 2014

Pulpety duszone w młodej kapuście



Pyszne, proste danie :) Klopsiki te zobaczyłam pierwszy raz u Margarytki, która z kolei inspirowała się przepisem znalezionym na blogu Moje Walijskie pichcenie. Każda z nas trochę pozmieniała, ale ogólnie zasada jest podobna ;) Bardzo, bardzo Wam polecam :)


Składniki:
500g mięsa mielonego z łopatki
1 cebula
1 jajko
1/2 bułki kajzerki namoczonej w mleku
2 czubate łyżki kaszy manny
1 płaska łyżeczka soli
pieprz świeżo mielony
3/4 łyżki suszonego majeranku
1/4 szkl wody
bułka tarta do obtoczenia
olej lub klarowane masło do obsmażenia

Cebulę pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić. Z masy mięsnej formować pulpety, obtoczyć je w bułce tartej i obsmażyć lekko na rozgrzanym oleju lub klarowanym maśle. Odłożyć.

ponadto:
1 młoda kapusta
2 cebule
2 marchewki
1 liść laurowy
2-3 ziela angielskie
sól, pieprz
pęczek koperku
1-2 łyżki klarowanego masła
ok. 2 szkl  rosołu lub bulionu warzywnego

Na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec podsmażania dorzucić startą na grubej tarce marchewkę. Następnie dodajemy posiekaną kapustę, przyprawy i zalewany rosołem. Mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dokładamy na dno pulpety, przykrywamy je kapustą, całość znów przykrywamy i dusimy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę dodajemy posiekany koperek i delikatnie mieszamy. Chwilkę odparowujemy. Podajemy jako samodzielne danie lub ewentualnie z młodymi ziemniaczkami i koperkiem.
Smacznego :)






10 komentarzy:

  1. Jak pysznie u Ciebie ... Poproszę porcyjkę na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł. Apetycznie się prezentują.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł! W kapuście jeszcze pulpetów nie dusiłam... Chyba najwyższy czas ;) Przepis zapisałam do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka :)

    Zapraszam do mnie na najlepsze lody bananowe!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyszłam tu pierwszy raz i witają mnie takie przysmaki :) Aż ślinka cieknie :)

    Obserwuję i zapraszam do mnie na kulinarne nowinki
    http://zmiksowane.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobiłam wczoraj, danie przepyszne z nowymi ziemniaczkami i koperkiem, ja troszkę zmodyfikowałam,
    marchew, kapustę poddusiłam na patelni, a potem razem z mięsem przełożyłam do żaroodpornego i do piekarnika. polecam. Twoje przepisy są cudowne!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Skorzystałam z przepisu. Wyszło pysznie :) Z pewnością jeszcze niejeden raz wrócę do tej potrawy. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń