Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


4 maja 2021

Młoda kapusta z boczkiem

 

 

Przepisów na kapustkę jest na blogu kilka. Dzisiejsza propozycja może nie zalicza się do wersji super fit, ale za to smakuje wyjątkowo dodrze. Bez cebuli za to z dodatkiem chrupiącego przysmażonego boczku. Idealny dodatek do klasycznego kotleta :) Przepis znaleziony na stronie Kulinarne przeboje. Polecam bardzo :)

  

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty ok.500g
  •  ok.250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ok 200g wędzonego boczku
  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżka maki
  • 1 pęczek koperku

 

Kapustę obrać z zewnętrznych liści. Wyciąć i usunąć głąb. Poszatkować. 

Wrzucić do garnka, zalać bulionem dodać sól, pieprz cukier i zagotować pod przykryciem. Następnie na chwilę odkryć, odparować i przykryć ponowie. Gotować ok 8 min. Dodać sok z cytryny.

W międzyczasie boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni. Wyjąć boczek i

 wrzucić go do kapusty. Tłuszcz zostawić na patelni, dodać do niego masło i roztopić a następnie wsypać mąkę. Podsmażać chwilę zasmażkę. Gdy zbrązowieje dodać 2-3 łyżki wody spod kapusty. Wymieszać, dodać całość do kapusty i wymieszać. Na koniec dodać posiekany koperek. Doprawić.
Smacznego :)

 







1 komentarz: