Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


7 maja 2021

Ciasto tiramisu

 

Bardzo szybkie, niekłopotliwe ciasto inspirowane słynnym deserem ;)

Kakaowy spód, bita śmietana i biszkopty namoczone w słodkiej mocnej kawie zaprawionej alkoholem. Propozycja na szybkie pyszne ciasto. Bardzo Wam polecam :)


Składniki na biszkopt:

  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • 2/3  szkl cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 5 łyżek wody
  • 3/4  szkl mąki tortowej
  • 3/4 łyżki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 ponadto:

  • 1 opakowanie biszkoptów typu "języczki" 
  • ciemne kakao do oprószenia


Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. 
Następnie dodawać kolejno żółtka, a następnie olej i wodę. Miksować cały czas.
Mąkę przesiać i wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Wmieszać dokładnie szpatułką.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x30). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka. Wystudzić. Ściąć ewentualnie wierzch do wyrównania.

 

Składniki na poncz:
  • 1 szkl bardzo mocnej lekko słodkiej kawy
  • 50ml whisky, koniaku lub likieru kawowego

Do wystudzonej słodkiej kawy dodać alkohol. Wymieszać.


Składniki na krem:
  • 1 litr śmietany kremówki 36%
  • 250g serka mascarpone
  • ok 3 łyżki cukru pudru (jak wolicie słodsze to więcej)

Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder. 


Gotowy, upieczony biszkopt przełożyć z powrotem do blaszki w której się piekł. Lekko go naponczować. Na biszkopt wyłożyć krem z bitej śmietany i wyrównać.

Biszkopty "języczki" maczać krótko w ponczu i układać od razu ciasno na blaszce. Wierzch na koniec mocno oprószyć kakao. Schłodzić w lodówce przez noc.
Smacznego :)


 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz