Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...
5 listopada 2015
Muszle makaronowe ze szpinakiem w sosie serowym
Dzisiaj był wyjątkowo ponury i pochmurny dzień. Takie z rodzaju tych, co to idealnie do nich pasuje kocyk, książka i ciepłe skarpetki... Niestety... plan napięty i kocyk z książką musiałam odłożyć na bliżej nieokreślony termin. Pomiędzy jednym a drugim wyjściem z domu przygotowywałam kolejne etapy...Wieczorkiem mogłam się cieszyć smakiem najlepszej zapiekanki jaką w ostatnim czasie jadłam :) Cztery rodzaje sera, szpinak, muszle makaronowe i duuuużo kremówki :) Tak :) To nie jest dietetyczny posiłek, ale właśnie takiego dzisiaj potrzebowałam....Pietruszkę zjem jutro ;)
Bardzo, bardzo Wam polecam :)
Składniki na farsz:
450g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
1 łyżka masła
250g sera ricotta
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz
ponadto:
400g makaronu duże muszle
kawałek sera cheddar
Makaron wrzucić na osolony wrzątek. Gotować ok 6 minut (przy zalecanym czasie 8 minut). Powinien być tylko lekko podgotowany, a nie ugotowany całkowicie. Odcedzić.
W rondelku rozgrzać masło. Na gorące wrzucić szpinak i chwilę dusić. Dodać przeciśnięty czosnek i ricottę. Chwilkę odparować. Doprawić. Farsz przełożyć do miski.
Składniki na sos:
115g sera z błękitną pleśnią
100g sera topionego
50ml mleka
330ml śmietany 30%
pieprz młotkowany z kolendrą
sól
W rondelku w którym robiliśmy farsz rozpuszczamy sery z dodatkiem mleka, następnie dodajemy kremówkę i miksujemy na gładko. Doprawiamy młotkowanym pieprzem i leciuteńko solą.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (góra-dół).
Naczynie żaroodporna natłuszczamy olejem lub spryskujemy masłem czosnkowym w spray'u.
Do muszli makaronowych nakładamy łyżeczką farsz szpinakowy. Układamy je kolejno ciasno obok siebie a następnie drugą warstwę. Całość zalewamy sosem tak by przykrył możliwie wszystkie muszle. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do lekko już nagrzanego piekarnika (nie całkowicie nagrzanego ale już ciepłego. Przy zbyt gwałtownej zmianie temperatur naczynie może nam pęknąć.)
Zapiekać ok 25-30 minut. Po tym czasie makaron powinien być już mięciuteńki.
Wyjąć naczynie, zetrzeć na wierzch odrobinę sera cheddar i wstawić ponownie na 5 minut belem zapieczenia góry. Podawać od razu. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Makaron... szpinak... ser... Nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba :D
OdpowiedzUsuń