Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


17 listopada 2015

Tort ananasowy



Jakiś już czas temu obiecałam Wam ten wpis ale jak zwykle w natłoku spraw codziennych gdzieś mi to umknęło.... Dalej nie mam przekonania czy powinien się pojawić gdyż nie mogę wesprzeć się zdjęciami - zwyczajnie nie zdążyłam ich zrobić ;) Ponieważ jednak o przepis prosiliście a tort wyszedł świetny i na bank jeszcze go zrobię to postanowiłam podzielić się nim z Wami. Zdjęcia ostatecznie przecież zawsze będę mogła zmienić ;) Skusicie się? Bardzo Wam polecam :)



Składniki na biszkopt:
5 jajek
szczypta soli
3/4 szkl (160g) cukru
3/4 szkl (100g) mąki pszennej tortowej
1/4 szkl (35g) mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka. Obydwie przesiane i wymieszane mąki dodawać stopniowo i mieszać szpatułką lub bardzo delikatnie robotem na najniższych obrotach.
Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie natłuszczać i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30 minut (do momentu suchego patyczka).
Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić je w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Przekroić na 3 blaty.


Składniki na masę:
1 litr śmietany kremówki 36%
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
sok z 1/2 cytryny
70ml likieru advocat (klik)
1 puszka ananasa

ponadto:
kwiaty z suszonego ananasa do dekoracji
liści z ananasa do dekoracji

Ananasa odcedzić (syrop zachować) i pokroić w kostkę. Ułożyć go na ręczniku papierowym i osuszyć lekko z nadmiaru zalewy.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.
Likier wlać do pojemnika z miarką dorzucić do niego pokrojonego ananasa w takiej ilości by dopełnić do 100ml. Dodać sok z cytryny i zmiksować. 
Wsypać żelatynę i wymieszać. Poczekać aż napęcznieje. Następnie lekko (!) podgrzać np w mikrofalówce i wymieszać raz jeszcze. Dodać do ubitej kremówki o dobrze wymieszać.

Pierwszy blat biszkoptowy przełożyć na podstawę tortową. Naponczować go lekko zalewą spod ananasów. Cieniutko posmarować kremem, a następnie wyłożyć połowę drobno pokrojonych ananasów. Znów nałożyć krem i wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Powtórzyć znów czynności: ponczujemy, cieniutko smarujemy kremem, wykładamy ananasa i kolejną porcję kremu wraz z ostatnim naponczowanym blatem. Kremem cieniutko smarujemy boki i wierzch.
Tylkami dekoratorskimi dekorujemy boki i wierzch. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed samym podaniem dekorujemy dodatkowo kwiatami suszonego ananasa i jego liśćmi.



Jak wykonać kwiaty z suszonego ananasa:

1 świeży dojrzały ananas
 


Ananasa dokładnie obrać. Łyżeczką lub małym nożykiem powycinać oczka. Pokroić w możliwie najcieniej w plastry nie grubsze niż 3 mm. Piekarnik rozgrzać do 100 stopni z termoobiegiem.
Plastry ananasa wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Papier można bardzo delikatnie natłuścić. Suszyć ok 45 minut co 15 minut odwracać. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 50 stopni, a plastry wyjąc i przełożyć do foremek mufinkowych. Suszyć ok. 1,5 godz a następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić je w nim na noc.
Kwiatami dekorować tort bezpośrednio przed podaniem żeby nie zdążyły nawilgnąć.






2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam takiego :) a że chyba to urodzinowy, to sto lat! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda zachwycająco z tymi ananasowymi kwiatami :)

    OdpowiedzUsuń