Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


26 stycznia 2014

Pączki lwowskie




Miałam na nie ochotę już w zeszłym roku, ale jakoś czasu zabrakło ;) Zrobiłam je za to dzisiaj i powiem Wam że są pyyyyszne! Mięciuteńkie za sprawą dużej ilości żółtek i ubitej śmietany kremówki. Leciutko słodkie ciasto - słodzone są bowiem tylko miodem. Mają za to grubą warstwę czekolady i likieru pomarańczowego. Pączki lwowskie tradycyjnie są bez nadzienia, ale jeśli nie możecie się bez niego obejść to również można dać ;) Ja tak zrobiłam część z nich jako że córcia nie wyobrażała sobie że może być inaczej ;) Ze względu na dzieci zamieniłam także likier z alkoholem na zwykły syrop barmański. Wyszło obłędnie..... Przepis znalazłam na stronie kobieta.interia.pl. Polecam Wam i to baaaardzo :)


Składniki na ok. 20 szt:
500g mąki pszennej
100g masła
10 żółtek
50g drożdży
4 łyżki miodu
250ml śmietany kremówki 30%
szczypta soli

ponadto:
200g czekolady mlecznej 
kilka łyżek śmietany kremówki
ok. 1 szkl. likieru pomarańczowego (dałam kilka łyżek bezalkoholowego syropu barmańskiego bo pączki miały jeść dzieci ;)) 
smalec do smażenia

Masło utrzeć dokładnie z żółtkami, drożdżami i miodem. Odstawić na chwilkę. Dodać mąkę, sól i ubitą śmietanę kremówkę. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie leciutko wyrobić. Rozwałkować na grubość ok 1 cm i foremką wycinać pączki. Gotowe ponownie odstawić do napuszenia.
Pączki smażyć w smalcu nagrzanym do temp. ok 175 stopni (najpierw pod przykryciem a drugą stronę pączka już bez przykrycia). Wyjmować i osuszać na ręczniku papierowym. Gdy przestygną polać czekoladą (rozpuszczoną w kąpieli wodnej razem z kremówką) i likierem. Można dodatkowo posypać czekoladową posypką. Smacznego :)



7 komentarzy:

  1. Pączków nie lubię, ale takiego z chęcią bym spróbowała ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają! :)
    Nie przepadam za pączkami,ale w ten jeden dzień w roku to zjem ;P

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawy pomysł, takich pączków jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz rację, wyszły obłędnie ładnie i pewnie są obłędnie pyszne. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm ślinka cieknie <3

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń