Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


30 stycznia 2014

Ciasto latte macchiato



Pyszne ciasto stosunkowo szybkie i niekłopotliwe w przygotowaniu. Zadowoli smakoszy kawy i amatorów tiramisu ;) Jest bowiem troszkę w podobnym stylu ;) Mięciuteńkie, wilgotne, mocno kawowe.  Przepis znaleziony u Kasi na stronie Gotuję bo lubię :) Polecam baaardzo :)


Składniki na biszkopt:
4 duże jajka
szczypta soli
2/3 szkl cukru
2/3 szkl mąki
1,5 łyżki kakao
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie partiami dodawać cukier i nadal miksować. Gdy białka będą już mocno sztywne wówczas kolejno dodawać żółtka nie przerywając miksowania. Dodać wodę i olej oraz przesianą mąkę, kakao i proszek. Dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (26x26 lub 24x28). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni ok. 35 minut. Wystudzić i przeciąć wzdłuż na dwa blaty.

Składniki na poncz:
ok. 300-350ml bardzo mocnej kawy (najlepiej espresso)
100ml likieru kawowego

Składniki na poncz bardzo dokładnie wymieszać. (Likier dodać dopiero do wystudzonej kawy).

Składniki na krem:
200g miękkiego masła
1/2 szkl cukru pudru
400g serka waniliowego
2 szkl mleka w proszku (miałkie - nie granulowane!)

ponadto:
1,5 paczki okrągłych biszkoptów
kakao do oprószenia

Masło utrzeć z cukrem do białości na pulchną masę (przynajmniej 5-7 minut). Do masy maślanej dodajemy mleko w proszku i serek. Wszystko dokładnie miksujemy na gładki krem.


Na dno blaszki układamy pierwszy blat ciemnego ciasta. Lekko go ponczujemy.
Na to wykładamy połowę masy (pozostało połowę masy dzielimy na dwie części).
Na masie układamy zamoczone w ponczu biszkopty i oprószamy je kakao. Teraz będzie trudniej ;)
Drugi blat ciasta smarujemy pierwszą częścią  masy i układamy go na cieście w taki sposób by masa znalazła się od dołu czyli przylegała do naszych naponczowanych już biszkoptów ;)
Gdy ciasto ułożymy wówczas ponczujemy jego wierzch i wykładamy pozostałą masę.
Na niej układamy kolejną warstwę zamoczonych w ponczu biszkoptów i mocno oprószamy wierzch kakao. Wstawiamy do lodówki na minimum całą noc. Ciasto smakuje najlepiej jak poleży w lodówce przynajmniej 12 godzin :)
Smacznego :)






19 komentarzy:

  1. wygląda rewelacyjnie , mniam:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam je jakiś czas temu. Faktycznie smaczne i podobne do tiramisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wszelkie wypieki z wyraźną nutą kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Wam pieknie :) Zachęcam raz jeszcze do zrobienia ciasta bo jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto marzenie... zrobiłam w końcu nie z mascarpone, tylko ze zwykłym twarogiem sernikowym z wiaderka, wielką blachę z podwójnej porcji składników. W smaku po prostu poezja! Uwielbiam wysokie ciasta, a z tym wcale nie ma dużo roboty, bo czymże jest upieczenie biszkoptu, zmiksowanie składników kremu i złożenie całości? Niczym w porównaniu do efektu :) ciasto wprost rozpływa się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że Ci smakowało, bo ja tez za nim wprost przepadam :) Pozdrawia Cię serdecznie :)

      Usuń
  7. Ciasto marzenie... zrobiłam w końcu nie z mascarpone, tylko ze zwykłym twarogiem sernikowym z wiaderka, wielką blachę z podwójnej porcji składników. W smaku po prostu poezja! Uwielbiam wysokie ciasta, a z tym wcale nie ma dużo roboty, bo czymże jest upieczenie biszkoptu, zmiksowanie składników kremu i złożenie całości? Niczym w porównaniu do efektu :) ciasto wprost rozpływa się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. czy zamiast likieru kawowoego mogę dać wódkę? Czy popsuje to smak ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ale absolutnie nie w takiej samej ilości jak likieru ;) 2-3 łyżki wystarczą ;)

      Usuń
  9. Krem mi sie zwarzyl, uzylam zwyklych serkow homo waniliowych, tyle ze zamiast stopniowo, wsypalam wszystko razem do masla. Da sie to uratowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czysto maślane masy czasem udaje sie uratować lekko podgrzewając stale mieszając. Z serem tak się nie da :( Raczej tak zostanie :( lub pozostaje robić krem od nowa

      Usuń
  10. Mi tez.... ale tam.... robilam dalej. Zamiast likieru do ponczu dalam soplice orzech laskowy i serki homogenizowane do masy. Następnym razem zrobię z mascarpone, nastepny raz będzie na pewno bo wczoraj spróbowałam ciasta, jest obłędnie pyszne! Dziękuję za uwagę! Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  11. mEGa pyszniutkie, wszyscy zachwyceni, jeden dzień i ciasta nie ma a ostatni kawałek jadłam z synem na spółkę bo nikt nie chciał odpuścić na rzecz drugiego 😜

    OdpowiedzUsuń