Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


24 września 2013

Parówki zapiekane z serem i z boczkiem




Dzisiejsza propozycja nie należy do najzdrowszych i do niskokalorycznych, ale od czasu do czasu myślę że można sobie na nią pozwolić :) Parówki pojawiły się już na blogu w wersji z ciastem francuskim oraz jako małe kawałeczki z sosem musztardowym. Takie jak dzisiaj Wam prezentuję robiła moja mama. Doskonale sprawdzą się też kiełbaski frankfurterki lub inne cienkie kiełbaski dobrej jakości. Nie robię tego zbyt często ale jeśli pojawiają się na stole każdy sięga po nie bardzo chętnie. Zdjęcia niestety podłej jakości, ale postaram się je wymienić w najbliższym czasie :)  Jeśli jeszcze nie próbowaliście - polecam Wam baardzo :)


Składniki:
parówki dobrej jakości lub cienkie kiełbaski
żółty ser
długie plastry boczku (tyle plastrów ile parówek)
zioła prowansalskie


Parówki wyjąc z osłonek i ponacinać wzdłuż. W każde nacięcie powciskać słupki żółtego sera. Całość zawinąć w plaster boczku, spiąć wykałaczkami i posypać ziołami prowansalskimi. Układać w natłuszczonej blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 200 stopni do zrumienienia i rozpuszczenia się sera. Na koniec można włączyć opiekanie na 3-4 min. Podawać dowolnie np z frytkami surówką i ulubionymi sosami.


11 komentarzy:

  1. takich parówek nie jadłam, fajny pomysł dla mięsożerców:)

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi się ta propozycja wykonania:) świetnie wyglądają:) http://martawkuchni.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na niechlubne trochę parówki :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Przypomniały mi się austriackie kiełbaski serowe owinięte cieniutkim kawałkiem boczku, rewelacyjne! Nie pamiętam ich nazwy, tam są dostępne jak u Nas parówki. Pomysł bardzo trafiony lubię takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna przekąska:)ja robię ze śliweczką suszoną zamiast sera-spróbuj kiedyś:)

    OdpowiedzUsuń
  6. często jadam i uwielbiam:) najczęściej używam kiełbasek wiedeńskich od henryka kani, bo są delikatne i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. kiełbasa musi być koniecznie cienka? nie można dać grubszej i piec dłużej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być grubsza :) Wydłuż tylko trochę czas pieczenia :)

      Usuń