Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


22 września 2013

Przecier pomidorowy, sok




Pyszny, delikatny, idealnie słodki. Doskonale sprawdzi się jako baza do sosów, zup, lub po prostu do picia. Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi z bloga Kwestia smaku. Z podanych proporcji wychodzi ok. 8 buteleczek po 250 ml. Polecam baaardzo :)


Składniki:
4kg pomidorów (najlepiej LIMA)
1,5 łyżki soli
2 łyżki cukru


Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i powycinać szypułki. Pokroić w ćwiartki i gotować pod przykryciem do rozpadnięcia (ok. 1 godz). Po tym czasie zmiksować dokładnie i przetrzeć przez sito. Dodać sól i cukier i gotować jeszcze ok 40-60 minut aby zredukować płyn (konsystencja wedle upodobań. Rzadsza może służyć do picia jako sok, a gęściejsza jako przecier). Gorący przelać do wyparzonych słoików, zakręcić. Pasteryzować ok 15 minut. Smacznego :)



 
 
 

2 komentarze:

  1. Witam,
    uwielbiam pomidory w każdej postaci, no i w ogóle uwielbiam warzywa:)) widzę że Twój blog jest godny uwagi, dużo przepisów i jest ciekawie. Gratuluję talentu do gotowania:))
    Będzie mi miło jeśli w wolnej chwili zajrzysz do mnie - oczywiście nie namawiam, u mnie jest rękodzielniczo:)
    http://jewelajna.blogspot.com/

    No i na pewno dodaje Twój blog na moją stronkę.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. domowy przecier;p meeegaa;0

    OdpowiedzUsuń