Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


20 września 2013

Czekośliwka, czekowiśnia




Idealne powidła śliwkowe z dodatkiem czekolady. Cudowne do ciast i deserów. Równie wspaniałe wyjdą z wiśni. Z podanych proporcji wychodzą 2 słoiczki o pojemności 200ml. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Polecam bardzo :)


Składniki:
1 kg śliwek lub wiśni*
300g cukru
1/4 szkl wody
30g kakao
1 łyżka rumu

*w przypadku wiśni nie trzeba ich wcześniej miksować. 

Śliwki umyć, wypestkować, zmiksować, zasypać cukrem. Całość umieścić w garnku o grubym dnie i gotować bez przykrycia na małym ogniu ok 2 godziny. Powinny zgęstnieć. Rum dokładnie wymieszać z wodą i kakao. Wlać do śliwek i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze chwilę. Gorąca nałożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować 15 minut. Smacznego :)

 
 

5 komentarzy:

  1. od dawna choruję na taką czeko śliwkę:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, też robiłam i jestem zachwycona. Zawsze pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe jak smakuje, nigdy nie robilam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliwki na drzewach. Trzeba działać ! :)
    Ostatnio zrobiłam czekojeżynę... magia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Teraz jest akurat sezon na śliwki……..idę jutro kupić i wypróbować ten przepis
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń