Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


2 września 2013

Ciasto ze śliwkami a'la szarlotka na mlecznym spodzie



Ciasto powstało na bazie szarlotki na mlecznym spodzie. Postanowiłam jednak część mąki pszennej zamienić na ziemniaczaną, tak by ciasto było jeszcze delikatniejsze. Jabłkowe nadzienie natomiast  zamieniłam na rzecz śliwek i zmieniłam jego wykonanie. Wyszło pysznie, więc nie pozostaje mi nic innego jak tylko podzielić się z Wami przepisem. Polecam baaaardzo :)



Składniki na warstwę śliwkową:
1 kg śliwek
1 szkl soku wiśniowego lub żurawinowego
2 budynie waniliowe w proszku z cukrem
2 łyżki cukru (opcjonalnie jeśli śliwki są kwaśne, a sok delikatnie słodki)
100ml wody


Śliwki umyć, wypestkować i przekroić na ćwiartki. Budynie rozmieszać w wodzie.  Sok wymieszać z cukrem i zagotować. Wsypać śliwki i podgrzewać 5 minut. Na gotujące się wlać rozmieszany proszek budyniowy i zagotować. Wystudzić.


Składniki na ciasto:
300g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
1/3 szkl. cukru
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
16 g cukru waniliowego (klik)
3 łyżki mleka
160g miękkiego masła

ponadto:
bułka tarta do posypania

Składniki na lukier:
3/4 szkl cukru pudru
1-2 łyżki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny


Składniki ciasta bardzo dobrze wyrobić (ja robię to malakserem).
Ciasto podzielić na dwie równe części. Blaszkę (24x25) wyłożyć papierem do pieczenia a spod dokładnie i równo wylepić ciastem. Następnie delikatnie trzymając za rogi papieru wyjąć ciasto i ułożyć na blacie - to będzie nasz wierzch ciasta. Raz jeszcze blaszkę wyłożyć papierem, a jej dno wylepić ciastem. Ponakłuwać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 10 minut w temp. 180 stopni.
Podpieczony spód posypać bułką tartą i wyłożyć lekko przestudzone śliwki.

Na nadzienie śliwkowe delikatnie przenieść wcześniej odłożone ciasto papierem do góry. Docisnąć, wyrównać i zdjąć papier, a następnie ponakłuwać ciasto. Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30-35 min. Wierzch powinien być przyrumieniony. Upieczone ciasto wystudzić. Zimne posypać cukrem pudrem, a jeśli ktoś lubi szczególnie słodkie - lukrem
Smacznego :)








10 komentarzy:

  1. mleczny spód brzmi pysznie! zresztą całe ciasto kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, bardzo smakowicie wygląda! Narobiłaś mi chęci na takie śliwkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. aż ślinka cieknie:) baaardzo apetyczne ciachooo

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie wygląda :) Napewno wypróbuje ten przepis :P

    http://zdrowe--odzywianie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie, czekać tylko na śliwki, świetnie podany przepis, krok po kroku, zastanawia mnie tylko dlaczego nazwa ciasto mleczne?

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobilam wszystko według przepisu i ciasto mi nie wyszło :<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj to szkoda :( Bardzo lubię to ciacho i robiłam je już wiele razy. Mam nadzieję że następnym razem będzie lepiej ;) Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Pomysł pomieszania śliwek z budyniem, wspaniały :)

      Usuń
  7. smakowicie wygląda……….wogóle te Twoje przepisy są niebiańsko smakowite…….uwielbiam ten Twój blog
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń