Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


15 września 2012

Zapiekanka alzacka z boczkiem, kiełbasą i kiszoną kapustą




Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na przepyszną zapiekankę szczególnie lubianą w Alzacji. Głównymi jej składnikami są kiełbasa, boczek i kiszona kapusta. Zapiekanka wychodzi fantastyczna i jest bardzo sycąca. Smakowała nawet dzieciakom :) Przepis z moimi zmianami pochodzi z książki "Jedno smaczne danie". Polecam :)


Składniki:
200g kiełbasy
400g boczku
olej do smażenia
1 duża cebula
650g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
2 ząbki czosnku
2 średnie marchewki
ok.450g kapusty kiszonej (przepłukanej)
450 ml bulionu drobiowego
120 ml białego wytrawnego wina
6 kulek jałowca
1 łyżeczka kminku (w ziarnach)
1-2 liście laurowe
1/4 łyżeczka soli
pieprz
koperek i cebulka zielona do przybrania


Kiełbasę pokroić w plastry, boczek w kostkę i podsmażyć. Zdjąć z ognia. Marchewkę obrać i pokroić w plastry, czosnek przecisnąć przez praskę a cebulę w kostkę i również podsmażyć. Wyjąć. Kapustę wrzucić na patelnię i podsmażać ok 1 minuty, następnie dodać bulion i wino oraz ziemniaki, kminek, liść laurowy, jałowiec sól i pieprz. Dusimy całość pod przykryciem ok 20 minut do miękkości.
Garnek rzymski (wcześniej namoczony 15 minut) leciutko natłuszczamy. Kładziemy warstwę cebuli i marchewki, następnie warstwę kiełbasy i boczku a na wierzch kapustę z ziemniakami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 minut w temp 180-200 stopni (pod przykryciem). Po upieczeniu posypujemy koperkiem i zielona cebulką.
Smacznego :)

 
 
 

11 komentarzy:

  1. O, na pewno polubiłabym tę zapiekankę (tylko z pominięciem kiełbasy i boczku ;). Uwielbiam dania na bazie kapusty kiszonej i ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne i do tego podane w takich slicznych naczyniach....

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepadam za połączeniem kapusty kiszonej i ziemniaków!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł i połączenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zawsze marzył mi się taki kamienny garnek..!

    OdpowiedzUsuń
  6. fajne połączenie składników:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale tu u ciebie dzisiaj pachnie fiu fiu pychota:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdradź nam sekret jak udało Ci się ugotować coś do miękkości w kwasie z kapusty..

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla faceta , który ciągle pracuje idealne rozwiązanie. Naprawdę nawet bez Römertopf jest wspaniale jedzonko przez trzy dni.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszędzie piszą że garnka rzymskiego nie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 🤔

    OdpowiedzUsuń