Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


6 kwietnia 2023

Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem


 
Dzisiaj chcę Was zaprosić na jeden z naszych ukochanych serników. Cudownie kremowy, delikatny z nutką solonego karmelu i chrupiącymi orzeszkami. Znika błyskawicznie i zachwyca smakiem. Przepis jakiś czas temu znaleziony na blogu "Na talerzu". Poleca Wam bardzo :)

 

Składniki na tortownicę 20cm

 Składniki na spód:

  • 150g ciastek digestive
  • 40 g masła
 
Składniki na masę serową:
  • 700g białego sera
  • 3 jajka
  • 200g białej czekolady
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100ml śmietany 30%
 
Składniki na karmel:
  • 100g cukru
  • 40g masła
  • 60ml śmietany 30-36%
  • 1/4 łyżeczki soli


Ponadto:
  • orzeszki ziemne lub płatki migdałów do dekoracji
 
 
 Składniki na tortownicę 26cm
 

 Składniki na spód:

  • 225g ciastek digestive
  • 60 g masła
 
Składniki na masę serową:
  • 1000g białego sera
  • 5 jajek
  • 300g białej czekolady
  • 180g cukru
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 150ml śmietany 30%
 
Składniki na karmel:
  • 150g cukru
  • 60g masła
  • 90ml śmietany 30-36%
  • 1/3 łyżeczki soli


Ponadto:
  • orzeszki ziemne lub płatki migdałów do dekoracji
 

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
W blenderze zmiksować ciastka z masłem. Wylepić dno tortownicy i wstawić ją do lodówki na czas przygotowania sernika.
 
Piekarnik rozgrzać góra-dól do 160 stopni. dodatkowo wstawić do niego na sam spód rondelek wypełniony wodą (sernik będziemy piekli w kąpieli wodnej)

Czekoladę rozpuścić. Wszystkie składniki na masę serową dokładnie, ale krótko zmiksować. Masę przełożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w kąpieli wodnej przez 75-80 minut. Masa może po upieczeniu lekko się ruszać, ale jego wierzch powinien być ścięty.
Sernik po upieczeniu wystudzić przy uchylonych drzwiczkach.
 
W międzyczasie przygotować solony karmel. Do garnka z grubym dnem lub  najlepiej teflonowym wsypać cukier. Postawić garnek na małym ogniu  i dokładnie mieszać. Gdy cukier się rozpuści i będzie miał piękny bursztynowy kolor dodać masło. Mieszać energicznie do połączenia składników. Wlać śmietankę i dodać sól. Zagotować a następnie zdjąć z ognia i mieszać do uzyskania jednolitej masy.

Wystudzony sernik polać solonym karmelem i udekorować solonymi orzeszkami lub płatkami migdałów. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny lub najlepiej na całą noc.

Smacznego :)

 



1 komentarz:

  1. No takie połączenie smaków gwarantuje sukces :-) Ma pani bloga, którego miło się czyta i ogląda.

    OdpowiedzUsuń