Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


22 kwietnia 2024

Żeberka w marynacie z whisky


Myślę że do dzisiejszej propozycji nie będę Was długo namawiać.  Te żeberka doskonale sprawdzą się nie tylko w propozycjach grillowych, ale także jako danie obiadowe tradycyjnie robione w piekarniku. Przepis już jakiś czas temu znaleziony na stronie Kwestia Smaku. Bardzo Wam polecam :)


Składniki na sos:
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szkl soku ananasowego
  • 1/2 szkl wody
  • 1/4 szkl gotowego sosu teriyaki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2/3 szkl brązowego cukru
  • 3 łyżki cebuli startej na drobnej tarce
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 50 ml ulubionej whisky 

Czosnek w łupinie podgrzewać na suchej patelni przez 10 minut aż zmięknie. Następnie obrać go i przecisnąć przez praskę. Dodać do rondelka razem z pozostałymi składnikami sosu. Zagotować.
Zmniejszyć ogień i redukować ok 35 min do momentu, aż osiągnie konsystencję syropu.

ponadto:

  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte
  •  1,5 łyżki słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki przyprawy warzywnej (klik)
  • ok. 1500g żeberek pokrojonych w paski
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 cebule pokrojone w piórka

 

Paprykę, czosnek, przyprawę warzywną, keczup, olej i sos sojowy dokładnie wymieszać. Wrzucić do rękawa do pieczenia razem z żeberkami i cebulą. Dokładnie wymieszać. Zapiąć. Odstawić na min. 30 minut. Piec w temp. 200 stopni przez ok 90-120min.

Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw. Żeberka dokładnie posmarować marynatą i zapiekać bez przykrycia jeszcze przez 15 minut. Uważać by się nie przypaliły. Podawać dodatkowo z sosem.

Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz