Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


15 września 2018

Ciabatta z panierowaną włoską szynką



Dzisiejsza propozycja powinna się spodobać miłośnikom kanapek na gorąco :)
Gorąca ciabatta, pyszna smażona szynka włoska firmy Hańderek w chrupiącym cieście, pomidory, dwa rodzaje serów i ulubione sosy. To wszystko w jednej pysznej kanapce. Danie stosunkowo szybkie do przygotowania dla zabieganych. Bardzo, bardzo Wam polecam :)


Składniki na kanapkę:szynka włoska Hańderek (klik)
bułka, bagietka rustykalna lub ciabatta
cebula
pomidor
mix sałat
avocado 
ogórek kiszony lub konserwowy
ser żółty
ser z błękitna pleśnią
keczup
sos czosnkowy

Składniki na ciasto:
1 jajko
1/2 szkl. maki
1/3 szkl. mleka
mała szczypta soli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili (można pominąć jeśli nie lubicie ostrych)
1/4 łyżeczki ostrej papryki
ponadto:
mąka do obtaczania bezpośrednio przed smażeniem
olej do smażenia


Składniki na ciasto bardzo dokładnie wymieszać lub zmiksować.
Szynkę pokroić w plastry o grubości ok 7mm.
Ciabattę przekroić wzdłuż. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Cebulę obrać i pokroić w krążki, pomidora i sery w plasterki, ogórka wzdłuż. Avocado obrać i pokroić w plastry.

Ciabatte podpiec w piekarniku. w tym czasie usmażyć szynkę.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Szynkę zanurzyć w cieście, a następnie obtoczyć dokładnie w mące. Smażyć z każdej strony na złoto.

Ciabattę wyjąc z piekarnika. Układać kolejno:
keczup
ser żółty
usmażona szynka
sos czosnkowy
cebulka
ogórek
pomidor
mix sałat
avokado
ser pleśniowy
druga część ciabatty.

Podawać od razu. Smacznego :)














http://handerek.com.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz