Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


7 maja 2014

Rolada szpinakowa z kremowym serkiem i wędzonym łososiem


Pyszna przekąska, która pasuje nie tylko na romantyczną kolację, ale także doskonale sprawdzi się na imprezowym stole. Wbrew pozorom nie jest skomplikowana i trudna do zrobienia. Robi się szybko i fantastycznie smakuje :) Skorzystałam z przepisu znalezionego na stronie Lepszy smak, troszkę dodałam i polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
450g szpinaku mrożonego
2 łyżki masła (30g)
1-2 łyżki oleju
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
1-2 ząbki czosnku
4 jajka
1-2 łyżki tartego parmezanu 

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Szpinak odmrozić i odcedzić. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić przeciśnięty czosnek. Chwilkę podsmażać, dodać szpinak szpinak. Podsmażać ok 10 minut. Dodać masło i smażyć jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Do szpinaku dodać żółtka i wymieszać. Na koniec dodać ubita na sztywno pianę z białek. Doprawić.
Blaszkę 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia. lekko go natłuścić. Wyłożyć masę szpinakowa i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12 minut aż szpinak się zetnie.
Upieczony szpinak posypać parmezanem. Przykryć papierem do pieczenia i odwrócić tak by warstwa z serem znalazła się na dole a papier na którym szpinak się piekł na górze. Tak przykryty zostawić do wystygnięcia.
Po wystudzeniu zdjąć delikatnie papier.
ponadto: 
300-400g serka śmietankowego kremowego (typu philadelphia lub smakowy)
250g wędzonego łososia w plastrach
kiełki (np brokułu lub ostrzejsze rzodkiewki)
pomidorki koktajlowe
ćwiartki cytryny

Serek zmiksować i ewentualnie doprawić go delikatnie. Można także dodać łyżeczkę chrzanu jeśli lubimy ;) Serek rozsmarować dokładnie na całości szpinaku. Na to ułożyć starannie łososia. Powinien znajdować się na ok. 3/4 powierzchni. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. Owinąć folią i schłodzić w lodówce min 2 godziny, a najlepiej całą noc. Kroić w plastry ok 1 cm, posypać kiełkami i podawać z cytryną, która podkreśli smak całości.
Smacznego :)


 
 

7 komentarzy:

  1. Jaki rewelacyjny przepis:-) Dziekuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. a kiedy wyniki łososiowego konkursu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. były już ogłoszone zgodnie z planem ;) http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/04/konkurs-z-firma-suempol.html

      Usuń
  3. Uuuu. Dobre dietetyczne jedzonko <3 Na pewno kiedyś zrobię !

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiona, czekam na rezultat😊

    OdpowiedzUsuń