Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


29 stycznia 2014

Cupcakes snickers - Babeczki snickersowe



Gdy zobaczyłam te babeczki jakiś czas temu na stronie "Sugar Hero" zakochałam się w nich bez pamięci. Potrzebowałam tylko okazji by je zrobić. Dzisiaj się taka nadarzyła więc nie będę już dłużej czekała. Przepis jest bardzo mocno zmodyfikowany, w zasadzie nic tu nie jest takie samo ;) Całkiem inne ciasto babeczkowe, inny krem i zmniejszona ilość cukru kilkakrotnie (!) Inaczej robione nadzienie, ale wyszło tak niesamowicie pysznie, że grzechem byłoby się nie podzielić przepisem z Wami. Bardzo, bardzo Wam polecam :)


Składniki na 16 muffinek:
180g gorzkiej lub deserowej czekolady
60 ml likieru kawowego kahlua lub np domowego (klik)
60 ml wody
15g kakao
125g masła
90g cukru
5  jajek
30g mąki pszennej
3/4 łyżeczki octu winnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Do miseczki połamać czekoladę, dodać wodę, likier, kakao i masło oraz część cukru. Całość podgrzewać na parze do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Żółtka ubić na puszysty krem z pozostałym cukrem. Połączyć je delikatnie z wystudzoną masa czekoladową, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. 
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać ocet i jeszcze chwile miksować.
Połowę piany wymieszać z masą czekoladową dodać drugą połowę i wymieszać ponownie.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Napełnić je ciastem do wysokości ok. 2/3.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 min w temp 200 stopni. Po upieczeniu pozostawić w formie muffinkowej przez 10 minut, a następnie delikatnie wyjąć na kratkę i ostudzić.


Składniki na nadzienie:
400g masy kajmakowej
2/3 szkl orzeszków ziemnych solonych

Orzeszki grubo posiekać i wymieszać dokładnie z masą kajmakową.

Składniki na krem:
230g masła
3-4 łyżki cukru pudru
1,5 szkl masła orzechowego* 
200g masy marschmallow (klik)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik)
1/4 szkl śmietany kremówki
*mogą być zmielone orzeszki ziemne na pastę z odrobiną oleju np kukurydzianego, szczypty soli i odrobiny cukru) 
Masło utrzeć bardzo dokładnie z cukrem pudrem  na puszystą masę (przynajmniej przez kilka minut). Do utartego powoli dodawać masło orzechowe. Następnie wmiksować krem marschmallow, śmietankę i ekstrakt. Krem powinien być gładki.

Składniki na polewę:
kilka kostek czekolady mlecznej 
kilka małych batoników snickers do dekoracji


W każdej muffince  ostrym cienkim nożem wyciąć stożek tak, by można było w jej wnętrzu umieścić nadzienie kajmakowe. Ponakładać je dokładnie.
Krem przełożyć do worka cukierniczego  (tylka 1M) i udekorować nim wierzch babeczek.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać nią delikatnie cienkimi stróżkami każdą babeczkę. Udekorować pokrojonymi w kawałki snickersami.

W tak przygotowany sposób doskonale smakują również kruche babeczki. Korpusy można zrobić klasyczne jasne (klik) lub czekoladowe (klik). Napełniamy je masa kajmakowa z orzeszkami i dekorujemy kremem. Smacznego :)





24 komentarze:

  1. nie mogłabym się im oprzeć:D!

    OdpowiedzUsuń
  2. jejjj ależ to musi smakować........!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione ciasto w formie muffinek <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ apetyczne! i to nadzienie w środku, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja!!!!!!!!!!! Od samego patrzenia ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepysznie wyglądają, koniecznie musimy wypróbować. ;)

    -------------------------------------------------
    http://beznazwy-kk.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ cudeńka! Zachwycające :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ORETY, muszę zrobić!!! bo jak pozostanę tylko przy patrzenia to zwariuję :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam :) Proszę o rade , potrzebuję szybko zrobić babeczki , jak mogę zastąpić podaną masę marschmallow ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co nagle to po diable ;) Bez masy marschmallow nie będą już takie same. Można np serek mascarpone zmiksować z masłem orzechowym. Dosłodzić do smaku.... Ale to zdecydowanie nie będzie to samo. Masę marschmallow można zrobić samodzielnie.

      Usuń
    2. A gdybym pianki rozpuściła i tak zastąpiła Twoją masę ? :)

      Usuń
    3. No w sumie można by spróbować ale same pianki mogą być zbyt gęste. To ma być ciągnący krem więc ewentualnie spróbuj nadać mu odpowiednią konsystencję kremówką ;)

      Usuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Elizka a czy mase marshall mozna zastapic czyms innym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raczej nie bardzo ;) To dość charakterystyczny smak i wiodący w snickersie :)

      Usuń
  12. Witam. Czy zamiast likieru może być kawa????

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam .czy w proporcjach na ciasto jest 30 gram mąki? Czyli 3lyzki ?

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy zamiast syropu kukurydzianego może być klonowy

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy w przepisie nie ma błędu?ma być 30 g mąki czy 300g?

    OdpowiedzUsuń