Myślę, że ten przepis przyda się wszystkim którzy lubią masę kajmakową. Zapewniam Was, że domowa jest cudownie kremowa i delikatna w smaku... Idealnie sprawdzi się jako dodatek do deserów, ciast lub mazurków na Święta Wielkanocne. Dzisiaj proponuję Wam dwie wersje: jedną dla cierpliwych i drugą dla zabieganych. Przepis znaleziony na blogu Twoje&moje. Polecam baaardzo :)
Wersja dla cierpliwych:
500ml dobrego tłustego mleka 3,5%
250ml śmietanki 30%
2szkl. cukru
4 łyżki masła
ewentualne dodatki:
laska wanilii
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki gorzkiego kakao
posiekane orzechy lub migdały
Mleko, śmietankę i cukier oraz wanilię podgrzać do momentu rozpuszczenia cukru, a następnie gotować na średnim ogniu mieszając co jakiś czas. (najlepiej robić to w rondlu teflonowym o szerokim dnie i wysokich bokach). Po godzinie wyjąć wanilię i gotować kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie masa powinna zgęstnieć i mieć ładny karmelowy kolor. Zdjąć z ognia dodać masło i dobrze rozmieszać. Można masę wzbogacić o dowolne dodatki. Odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce.
Wersja szybka:
50ml dobrego tłustego mleka 3,5%
250ml śmietanki 30%
2szkl. cukru
3 łyżki masła
dodatki jak wyżej
Mleko, śmietankę i cukier podgrzać do rozpuszczenia i gotować ok 15 minut. Po tym czasie masa powinna zgęstnieć i mieć ładny karmelowy kolor. Zdjąć
z ognia dodać masło i dobrze rozmieszać. Można masę wzbogacić o dowolne
dodatki. Odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
uwielbiam ;d
OdpowiedzUsuń*_*<3
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńKupiłam raz, zeszło na ciasto ale nic specjalnego. Domowa musi być lepsza, więc spróbuję :)
OdpowiedzUsuńale jaki gęsty! idealny do nadziewania...
OdpowiedzUsuńUwielbiam masę kajmakową więc na pewno wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPyszna :) Pewnie jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu :D
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis.
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś masę kajmakową sama ale jest to pracochłonne i wielką radością odkryłam, że są dostępne gotowe w sklepie:)
OdpowiedzUsuńDomowa najlepsza :)
OdpowiedzUsuńCoś jak gotowanie krówek :)
OdpowiedzUsuńTeż robię domowy kajmak jest o niebo lepszy od kupnego:-)
OdpowiedzUsuńU mnie nigdy nie sprawdzi się jako dodatek,nie ma szans ;-)od razu zostaje zjedzona i wylizana :PP
OdpowiedzUsuńPo przygodach z domowym karmelem teraz mnie ciągnie do własnoręcznie zrobionego kajmaku :)
OdpowiedzUsuńWyprobuje obie - i nic to, ze potem beda musieli mnie przepychac przez drzwi ;)
OdpowiedzUsuńRobie tą mase już od lat. jest wspaniała!. ja na koniec wciskam jeszcze sok z całej cytryny i zazwyczaj przekładam suche wafle. takie własnorecznie robione wafle smakuja każdemu! i dlugo sa świerze!
OdpowiedzUsuńWitam, mam takie pytanie jak można długo przechowywać taki przygotowany w domu kajmak zrobionego z mleka 3,2% i masło orzechowe? Proszę o rade....
OdpowiedzUsuńU nas znikał od razu albo od razu przygotowywałam masy do ciast ;)
UsuńMyślę że w lodówce do 14 dni raczej nic nie powinno się stać ;) To jest sporo cukru ;)
Witam, wlasnie sprobowalam 2 razy i 2 razy zwazylo. Co robie zle? Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie i wzajemnie :)
UsuńMyślę, że powodem mogła być skwaśniała śmietanka lub mleko. Innej możliwości nie ma. Pozdrawiam ciepło :)
Ja kupuje mleko zkondensowqne slodzone w puszce. Zalwam woda I gotuje 2 godziny w garnku, puszkq ma byc calkowicie pokryta woda w czasie gotowania.Odstawiam do ostygniecia I mam gotowego Carmelowe cacko.
OdpowiedzUsuńSemua permainan slot online, judi bola online, poker online yang PRODEO88 sediakan dapat dimainkan dengan bet kecil dan bet rendah.
OdpowiedzUsuńI am a Learner at Online Quran Teachers all are experienced and professional teachers Ijazah in Ad Durrah
OdpowiedzUsuń