Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


23 marca 2013

Domowa masa kajmakowa - Dulce de Leche



Myślę, że ten przepis przyda się wszystkim którzy lubią masę kajmakową. Zapewniam Was, że domowa jest cudownie kremowa i delikatna w smaku... Idealnie sprawdzi się jako dodatek do deserów, ciast lub mazurków na Święta Wielkanocne. Dzisiaj proponuję Wam dwie wersje: jedną dla cierpliwych i drugą dla zabieganych. Przepis znaleziony na blogu Twoje&moje. Polecam baaardzo :) 


Wersja dla cierpliwych:
500ml dobrego tłustego mleka 3,5%
250ml śmietanki 30%
2szkl. cukru
4 łyżki masła

ewentualne dodatki:
laska wanilii
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki gorzkiego kakao
posiekane orzechy lub migdały


Mleko, śmietankę i cukier oraz wanilię podgrzać do momentu rozpuszczenia cukru, a następnie gotować na średnim ogniu mieszając co jakiś czas. (najlepiej robić to w rondlu teflonowym o szerokim dnie i wysokich bokach). Po godzinie wyjąć wanilię i gotować kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie masa powinna zgęstnieć i mieć ładny karmelowy kolor. Zdjąć z ognia dodać masło i dobrze rozmieszać. Można masę wzbogacić o dowolne dodatki. Odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce. 


Wersja szybka:
50ml dobrego tłustego mleka 3,5%
250ml śmietanki 30%
2szkl. cukru
3 łyżki masła

dodatki jak wyżej


Mleko, śmietankę i cukier podgrzać do rozpuszczenia i gotować ok 15 minut. Po tym czasie masa powinna zgęstnieć i mieć ładny karmelowy kolor. Zdjąć z ognia dodać masło i dobrze rozmieszać. Można masę wzbogacić o dowolne dodatki. Odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)



 
 


24 komentarze:

  1. Kupiłam raz, zeszło na ciasto ale nic specjalnego. Domowa musi być lepsza, więc spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale jaki gęsty! idealny do nadziewania...

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam masę kajmakową więc na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna :) Pewnie jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam kiedyś masę kajmakową sama ale jest to pracochłonne i wielką radością odkryłam, że są dostępne gotowe w sklepie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś jak gotowanie krówek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też robię domowy kajmak jest o niebo lepszy od kupnego:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie nigdy nie sprawdzi się jako dodatek,nie ma szans ;-)od razu zostaje zjedzona i wylizana :PP

    OdpowiedzUsuń
  9. Po przygodach z domowym karmelem teraz mnie ciągnie do własnoręcznie zrobionego kajmaku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyprobuje obie - i nic to, ze potem beda musieli mnie przepychac przez drzwi ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robie tą mase już od lat. jest wspaniała!. ja na koniec wciskam jeszcze sok z całej cytryny i zazwyczaj przekładam suche wafle. takie własnorecznie robione wafle smakuja każdemu! i dlugo sa świerze!

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam, mam takie pytanie jak można długo przechowywać taki przygotowany w domu kajmak zrobionego z mleka 3,2% i masło orzechowe? Proszę o rade....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas znikał od razu albo od razu przygotowywałam masy do ciast ;)
      Myślę że w lodówce do 14 dni raczej nic nie powinno się stać ;) To jest sporo cukru ;)

      Usuń
  13. Witam, wlasnie sprobowalam 2 razy i 2 razy zwazylo. Co robie zle? Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie i wzajemnie :)
      Myślę, że powodem mogła być skwaśniała śmietanka lub mleko. Innej możliwości nie ma. Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  14. Ja kupuje mleko zkondensowqne slodzone w puszce. Zalwam woda I gotuje 2 godziny w garnku, puszkq ma byc calkowicie pokryta woda w czasie gotowania.Odstawiam do ostygniecia I mam gotowego Carmelowe cacko.



    OdpowiedzUsuń
  15. Semua permainan slot online, judi bola online, poker online yang PRODEO88 sediakan dapat dimainkan dengan bet kecil dan bet rendah.

    OdpowiedzUsuń
  16. I am a Learner at Online Quran Teachers all are experienced and professional teachers Ijazah in Ad Durrah

    OdpowiedzUsuń
  17. Fly Ash Louisiana is an essential material for construction, known for its pozzolanic properties. Its incorporation in concrete enhances strength and durability while reducing environmental impact, contributing to sustainable infrastructure development across the state.

    OdpowiedzUsuń