Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


28 stycznia 2013

Chałka na bazie mascarpone




Cudowna, pachnąca, mięciuteńka.... obłędna....  Moje dzieci kochają drożdżowe wypieki pod każdą postacią :) Ta chałka zniknęła w tak ekspresowym tempie że bałam się że coś im się stanie ;) Przepis znaleziony na blogu Mój kuchenny Świat. Polecam baaardzo :)


Składniki:
500g mąki
100 ml letniego mleka
150g serka mascarpone
2 jajka
1 żółtko
60g masła
1 łyżka miodu
42g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
cukier brązowy i mak do posypania lub kruszonka

Składniki na kruszonkę:
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
2 łyżki cukru


Składniki na kruszonkę bardzo dokładnie wyrobić



Drożdże z łyżeczką cukru i miodem rozpuścić w letnim mleku i odstawić na ok 10 min aż "ruszą"
Białka ubić na sztywno, dodawać po jednym żółtku a następnie po łyżeczce serka mascarpone cały czas ubijając. Rozpuszczone masło wymieszać dokładnie z miodem i wystudzone wlewać powoli do masy. Na koniec dosypywać mąkę ze szczyptą soli  i drożdże. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Wyłożyć je do naoliwionej miski i zostawić pod przykryciem aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie wyjmujemy na stolnicę, krótko wyrabiamy i formujemy koło o średnicy ok 28 cm które przenosimy na blachę do pieczenia (ta z wyposażenia piekarnika) wyłożoną matą lub papierem do pieczenia
Na środku docisnąć szklankę tak by mocno zaznaczyć kółko. Nożem pociąć promieniście na 10-12 równych części. Każdą z części wywinąć (tak jak na zdjęciu). Odstawić na ok 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie chałkę posmarować pozostałym roztrzepanym białkiem (lub jeśli wolimy wziąć całe jako i roztrzepać). Posypać brązowym cukrem, a środek makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok. 25-30 minut do zezłocenia do tzw. "suchego patyczka"
Chałkę można posypać dowolnymi dodatkami: siekanymi orzechami, migdałami lub kruszonką.
Smacznego :)
 


 
 
 
 

14 komentarzy:

  1. Wygląda super,będę musiała wypróbować!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Extra! Już postanowiłam! Dzisiaj ją robię! Ale te zakrętasy super wychodzą po upieczeniu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę się pochwalić - wyszło mi super:) dziś upiekłam zwykłego drożdżowego z malinami (miałam mrożone) a w przyszłym tygodniu.... pączusie:)

      Usuń
  3. świetnie wygląda, z mascarpone jeszcze nie jadłam chałki, bardzo smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, z mascarpone, fajnie! Pięknie wygląda !:)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudna wyszła:) ale mascarpone to dla mnie nowość jeżeli chodzi o chałkę:) trzeba będzie spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Alez to musi smakowac! Nigdy nie przypuszczalam, ze mozna zrobic chalke z udzialem mascarpone...

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak mnie zachwycila ze dzis upieklam, rzeczywiscie przepyszna, kruchutka, leciutka, rozplywajaca sie w ustach, dziekuje za wspanialy przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepięknie się prezentuje. Ze świeżym masłem aha, ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń