Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


22 marca 2012

Tort z ciasta francuskiego z frużeliną wiśniową, bitą śmietaną i płatkami migdałów



Jakiś czas temu obiecałam na stronie bloga na facebooku wszystkim fanom torcik...

Dzisiejszy Wpis dedykuję właśnie Wam, za to że jesteście i jest Was coraz więcej, za Waszą obecność, za komentarze, które motywują mnie nieustannie do pracy nad sobą i blogiem.  Dziękuję Wam :)

Zapraszam na absolutnie pyszny a przy tym banalnie prosty w wykonaniu torcik z frużeliną wiśniową i bitą śmietaną z dodatkiem chrupiących płatków migdałów.


Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego (2x275g)
1 jajko
80g płatków migdałów
800g wiśni*
3/4 szkl cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
750 ml śmietany 36%
1/4 łyżeczki cynamonu


Ciasto francuskie złożyć na pół tak by powstało nam coś na wzór kwadratu. Lekko rozwałkować i wykroić koło (można to zrobić ręcznie lub np obręczą z tortownicy 24-26 cm). Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach ok. 15 minut.
Z drugim ciastem postąpić tak samo tzn: złożyć na pół, lekko rozwałkować i wykroić koło o takiej samej średnicy. Podzielić go na 12 równych trójkątów a każdy z nich posmarować jajkiem i posypać płatkami migdałów. Piec na złoto w 200 stopniach przez 15 min

Spód ciasta włożyć do tortownicy i zapiąć obręcz.

Wiśnie wydrylować, zasypać cukrem i zalać wodą tak by je przykryła. Ugotować kompot. Mąkę ziemniaczaną rozmieszac z małą ilością zimnej wody i wlać do wiśni. Powstanie nam gęsta frużelina. Lekko przestudzoną wykładamy na spód z ciasta francuskiego i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (u mnie było jej troszkę więcej więc całości nie wykładałam - została jako dodatek do deseru). W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno pod koniec dodając cynamon. Owoce powinny być wystarczająco słodkie ale jeśli chcemy można śmietanę minimalnie posłodzić cukrem pudrem (ok 1/2 łyżki dodana w trakcie ubijania).
Gotową śmietanę wyłożyć na wiśnie i wyrównać. Dobrze schłodzić. Przed podaniem zdjąć obręcz. Boki obsypać płatkami migdałów a na wierzchu poukładać trójkąty z ciasta francuskiego.
Smacznego :)

*wiśnie mogą być także ze słoika wówczas potrzebujemy ich ok 550-600g. Nie wymagaja też długiego gotowania - wystarczy je zagotować.






przepis z moimi zmianami inspirowany gazetą Tina z maja 2004.

18 komentarzy:

  1. Wygląda wyśmienicie!:)
    Marcella
    http://la-passione.blog.onet.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny torcik:) Na pewno pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak dla mnie trochę za dużo bitej śmietany, ale poza tym musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł, chętnie spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękny!ale bym zjadła teraz coś takiego!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ to smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie się prezentuje ten torcik;)

    OdpowiedzUsuń
  8. podoba mi się wierzch, niesamowicie pomysłowy.
    naprawdę, ciasto wykwintne, pełne gracji i niebywale odświętne.

    OdpowiedzUsuń
  9. jejku jaki piekny..... juz mam na niego ochote!!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie cudo! Wygląda przepięknie aż trudno uwierzyć, że nie jest wcale, aż tak trudny do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały, bardzo ładnie się prezentuje !!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję Wam serdecznie za ciepłe słowa :) Torcik jest na prawdę bardzo prosty i szybki w przygotowaniu a robi wrażenie :) Pyszny jest :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Strasznie smakowity:) takie kuszenie to niesprawiedliwe jest:):)

    OdpowiedzUsuń
  14. wow!! wyglada nieziemsko, az slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda przepysznie i zapewnie smakuje przepysznie !!!
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń